On Topic: Oldtimers ontwaken uit winterslaap

Oldtimer
In de nacht van zaterdag op zondag mogen de Nederlandse auto's van 26 jaar en ouder weer de weg op. Sta je ook zo te trappelen of hoeft het allemaal niet zo nodig?

Nog een paar nachtjes en dan mogen alle oldtimers zachtjes worden wakker geschud om na drie maanden winterslaap eindelijk de bandjes te strekken en het hart te laten ronken. Althans, de exemplaren tussen de 26 en 40 jaar oud die de wintermaanden verplicht gestald stonden om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling (kwarttarief wegenbelasting). En, we spreken uit ervaring, het waren drie lange maanden … Af en toe naar de stalling voor een aai over z'n bol en een gemoedelijk trapje tegen de banden – meer zat er al die tijd niet in. Of heb je stiekem al een rondje gereden in de tussentijd? Vast niet; de boetes zijn immers niet mals. Maar 1 maart is de verlossende dag en rijden de liefhebbers massaal uit om hun gekoesterde blik weer eens in het zonnetje te zetten. Of niet …?

Dat is namelijk nog maar de vraag, al is het maar omdat er op 1 maart waarschijnlijk weinig sprake is van een zonnetje. Misschien is het daarom maar beter om te wachten totdat ook die laatste pekelresten door een flinke voorjaarsregenbui zijn weggespoeld. Bovendien wil het ook in maart nog wel eens onberekenbaar koud en dus glad worden, wat met een auto zonder ABS, ESP en andere 'nieuwerwetse' zaken lang niet altijd even prettig is. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan een fatsoenlijke airconditioning, waardoor het ontwasemen van de ruiten op koude en vochtige ochtenden een regelrechte crime is.

Een andere reden om de oldtimer te laten staan, is omdat je er gedurende de winterslaap achter bent gekomen dat je die auto helemaal niet nodig hebt en zelfs kunt missen als kiespijn. Want hoe prettig is het om gewoon onbezorgd met de trein naar het werk te gaan? Of met de fiets naar de sigarenboer? Het ruimt wel zo lekker op in de garage, en die onderhoudskosten ben je natuurlijk ook liever kwijt dan rijk.

Of misschien moet er eerst nog wel het één en ander gebeuren voordat je auto klaar is voor het nieuwe jaar; een grote beurt, die akelige roestplek wegwerken, nieuwe banden of remmen – dat werk. Zo zijn er uiteraard nog wel meer van die redenen te bedenken om je oldtimer voorlopig of zelfs helemaal niet te starten en de weg op te gaan. Onze stelling luidt in elk geval:

'Zondag 1 maart ga ik zodra ik wakker ben de straat op; ik kan niet wachten om weer op pad te gaan met een échte auto. Mijn oldtimer en ik zijn er klaar voor!'

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (69) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.