Is goedkope benzine van de witte pomp slechter voor je motor?

Tankstation benzinepomp zuil benzineprijs

Vooral vroeger was het een bekend gezegde dat benzine van de ‘witte pomp’ goedkoper was, maar ook kwalitatief minder. Hoe zit dat nu? Is de goedkope benzine slechter voor je motor?

Is het beter om bij de duurdere merken te tanken? En is goedkope benzine slechter voor je motor?

Goedkopere benzine afhankelijk van de locatie

Een deel van de prijs van benzines kan worden verklaard door de locatie. Denk aan Tango, Tinq of Shell Express: je vindt daar overwegend pompen om zelf te tanken met je bankpas. Er is dus geen shop om af te rekenen, of om olie, reservelampjes of ruitenwisservloeistof te kopen. Dat zorgt wél voor lagere kosten.

Europese standaarden voor brandstof

Hoe kan een brandstof zich nog meer onderscheiden? De basiskwaliteit van benzine is omschreven in Europese standaarden. Deze standaarden (NEN-EN 228 voor benzine en NEN-EN 590 voor diesel) leggen vast wat bijvoorbeeld het octaangetal (of cetaangetal bij diesel) is en wat de gehaltes aan zwavel en andere schadelijke stoffen mogen zijn. Eigenlijk is door die standaarden een groot deel van de basis voor de brandstoffen al wel vastgelegd.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu gratis de tankkaart aan

Toch verschillende kwaliteiten per regio

Een verschil in kwaliteit kan toch bestaan. Dat heeft dan te maken met uit welk depot de brandstof is aangeleverd. Zo’n depot wordt namelijk door alle merken in dezelfde regio gebruikt. Zo kan de kwaliteit per regio soms iets verschillen.

Per merk andere additieven

Verder is het zo dat elk merk iets kan toevoegen aan de basisbrandstof: de zogenaamde additieven. Dat zijn chemicaliën die extra eigenschappen aan de brandstof geven. Dit toevoegen gebeurt meestal op het moment dat de tankwagen de brandstof ophaalt bij het depot. Omdat de tankwagen verschillende compartimenten heeft, kan hij toch meerdere merken tankstations in één rit bedienen. Additieven hebben wel enige invloed op de eigenschappen van de brandstof, maar het verschil dat de automobilist daarvan merkt, is echt minimaal.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Vooral reinigende functie

Over de precieze functie van de additieven en hun invloed op de prijs willen de benzinemaatschappijen niet veel kwijt. Door de toevoeging van biocomponenten in benzine (E10 bijvoorbeeld), het feit dat mensen meer kortere ritten rijden en juist langere tijden tussen het onderhoud en dus het olieverversen aanhouden, kan de motor gemakkelijker vervuilen. Daardoor zijn verschillende additieven gericht op een schonere verbranding. Je ziet dat zelfs een erg goedkope pomp als bij de Makro dergelijke additieven aan de benzine toevoegt. Wil je weten waar je goedkope benzine kunt tanken? Daarvoor zijn verschillende handige apps die je kunt gebruiken.