'Afgedankte accu's elektrische auto's voor 83 procent hergebruikt'

Lekker hergebruiken

Nissan Leaf accudegradatie

Afgedankte accu's van elektrische en (plug-in) hybride auto's zijn vorig jaar in Nederland voor ruim 80 procent hergebruikt. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan een jaar eerder.

Auto Recycling Nederland (ARN), een samenwerkingsverband tussen Bovag, Rai Vereniging, Stiba en FOCWA, meldt dat de in 2021 afgedankte accu's van hybride, plug-in hybride en elektrische auto's voor 83 procent zijn hergebruikt. In 2020 lag dit percentage nog op 70 procent.

Via autodemontagebedrijven die bij ARN zijn aangesloten is vorig jaar voor 127.537 aan lithium-ion batterijen ingezameld. In 2020 ging het nog om 121.020 kilo. Van de bijna 130.000 kilo lithium-ion accu's is volgens ARN 59.465 kilo voor 67 procent herwonnen. Het gaat om materialen als aluminium lithium, mangaan, kobalt, nikkel en grafiet. De resterende 68.072 kilo lithium-ion batterijen heeft een nieuwe functie gekregen, denk bijvoorbeeld aan energieopslag. Via deze wat ARN noemt second use-toepassing is 97 procent van de 68.072 kilo lithium ion hergebruikt. ARN is aan het rekenen geslagen en komt over beide recycleroutes uit het vermelde hergebruikpercentage van 83 procent. De wettelijke recyclingeis ligt op 50 procent.

Lezersreacties (177) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.