Tweedehands auto kopen  |  Proefrit

Wanneer je een auto gaat testrijden, zorg dan dat je op alle typen wegen rijdt. Op een klinkerweg kunnen zich andere gebreken openbaren dan op de snelweg of een binnenweg.

Rij ook een stuk door een tunnel of langs een hoge muur met de ramen open. Het enige wat je mag horen zijn rolgeluiden van de auto. Andere bijgeluiden verdienen nadere inspectie.

Als je de auto rijdt, moet hij rechtdoor blijven sporen, dus zonder neigingen om naar links of rechts te trekken.

 

Transmissie

De koppeling moet gemakkelijk werken en mag niet te hoog aangrijpen. Alle versnellingen moeten gemakkelijk, zonder haken of duwen, in te leggen zijn.

Als het wisselen van versnellingen bij een hoger toerental moeilijk wordt, duidt dat op een versleten koppeling. Controleer of de koppeling slipt door in een hoge versnelling op lage snelheid een heuvel op te rijden.

Probeer om tijdens de testrit bij een hogere snelheid dan normaal terug te schakelen om de synchromesh te controleren. Als de versnellingen zagen of kraken, of als de versnellingsbak bijgeluiden geeft, is die waarschijnlijk aan vervanging toe.

 

Besturing

Vage besturing kan worden veroorzaakt door de hoge of lage bandenspanning. Controleer die.

Draai licht aan het stuur en vraag je extra paar ogen om de uitslag van de wielen te controleren. Er mag geen vertraging zitten tussen het moment van sturen en het bewegen van de wielen. Als er speling op de besturing zit, is dat een APK-afkeurpunt.

Slecht gebalanceerde wielen zorgen voor een trillend stuur.

Als de vering bijgeluiden geeft op een hobbelig wegdek of als de besturing indirect is, duidt dat op versleten draagarmrubbers, -verbindingen of schokbrekers.​Remmen

Het rempedaal moet een zeker gevoel geven en mag niet inzakken voordat er is geremd.

De werking van de rembekrachtiging is te controleren door het pedaal een paar keer flink in te duwen, het pedaal ingedrukt te houden en de motor te starten. Als het pedaal dan verder naar beneden gaat, is het foute boel.

Een auto mag nooit naar links of rechts wijken als er wordt geremd, zelfs niet als dat plotseling op een hoge snelheid gebeurt. Doet de auto dat wel, dan heb je waarschijnlijk te maken met een versleten of lekkende remcilinders of versleten remblokken.

Als de auto schudt onder het remmen, heb je te maken met kromme of versleten remschijven.

Controleer de remleidingen onder de spatborden op bobbels of lekkages.

close