Tweedehands auto kopen  |  Contact met verkoper

Contact met verkoper

Een telefoontje of mailtje is vaak het eerste contact met de aanbieder van een auto. Zorg dus dat je goed beslagen ten ijs komt; wij hebben een aantal slimme vragen om het kaf van het koren te scheiden.

Hoe lang heeft u de auto in bezit? (controleer met de Kentekencheck)

Iemand die een auto slechts kort in bezit heeft, kan een miskoop hebben gedaan. Misschien is dat omdat de ruimte in de auto niet genoeg is of omdat de kleur bij nader inzien toch niet in de smaak valt. Het komt echter vaker voor dat er zich een onverwacht technisch mankement heeft voorgedaan. Komt het antwoord niet overeen met de gegevens van het RDW, vraag dan hoe dat kan.

BEKIJK OOK
Controleer de kentekengegevens van een auto. Krijg inzicht in de waarde en eigenarenhistorie met een kentekenrapport.

Waarom wilt u de auto kwijt?

Hierbij zijn legio antwoorden mogelijk. De belangrijkste:

-"Ik heb net een nieuwe gekocht"

In dat geval wil de eigenaar waarschijnlijk gauw van zijn oude auto af en kan er vlug wat aan de prijs worden gedaan.

-"Hij was van mijn vader of moeder"

Ook dat is een goed teken. Een overbodige auto hou je niet lang in bezit en bovendien willen mensen graag het geld binnenhalen. Het loont dus de moeite om goed over de prijs te praten.

-"Hij is me te duur/ hij verbruikt te veel"

Je hebt te maken met een eerlijke verkoper. Daar moet je gebruik van maken.

-"Ik rij te veel/ te weinig kilometers en zoek een benzine/diesel"

De auto sluit niet meer aan op de vervoersbehoefte van de verkoper. In zo'n geval is er niet heel veel haast om de auto te verkopen en een extra maand met hoge kosten, kan er nog wel bij.

Omschrijf de staat van de auto eens?

Dan zijn er drie antwoorden mogelijk

"Uitstekend"

Dat betekent dat je een uitmuntende auto mag verwachten. Als de auto dat niet is, dan heb je geen eerlijk antwoord gekregen en kun je het beste doorzoeken. Waarschijnlijk is er meer waar hij niet de waarheid over gaat vertellen.

"Goed"

Een eerlijke verkoper zal zijn auto nooit beter aanprijzen dan hij in werkelijkheid is.

"In orde"

Wellicht is de verkoper niet op de hoogte van de waarde van zijn auto. Misschien heb je te maken met iemand die zijn auto voor een lage prijs wil verkopen. In elk geval is het iemand die eerlijk of heel ingetogen zijn waar aanprijst.

Van wie heeft u de auto gekocht?

"Van de eerste eigenaar" is hier het antwoord dat je het liefst hoort. In dat geval mag je onderhoudsfacturen vanaf nieuw verwachten en een ingevuld onderhoudsboekje. Het aantal eigenaren is ook te achterhalen met het AutoWeek Kentekenrapport. Bij auto's die uit het buitenland zijn geïmporteerd wordt altijd alleen maar het aantal eigenaren in Nederland sinds de import vermeld. Via de officiële papieren is het dus helaas niet mogelijk het aantal vorige eigenaren te achterhalen.

Waar is de auto gekocht?

Van een auto die ooit bij een officiële dealer is gekocht, mag je verwachten dat die toen in een uitstekende staat was. Als die van een ander garagebedrijf afkomstig is, is het beter eerst even te controleren via MyReview dealer, hoe die aangeschreven staat.

Zit de onderhoudshistorie bij de auto?

Het liefst wil je een keurig gedocumenteerde map met alle rekeningen en aankoopbewijzen die met de auto te maken hebben. Om een goed idee van het recente onderhoud te krijgen, heb je de garagerekeningen van de laatste jaren nodig.

Mag ik een proefrit maken?

Een betrouwbare verkoper weigert nooit een proefrit en je koopt natuurlijk NOOIT een auto zonder er eerst in gereden te hebben. Ook jij wilt een betrouwbare indruk maken, dus de verkoper mag natuurlijk meerijden. Dat is ook handig voor het beantwoorden van vragen onderweg. Een goede proefrit duurt ongeveer een halfuur. Spreek trouwens nooit 'ergens halverwege af' om een proefrit te maken. Ga bij de verkopende partij thuis langs voor een bezichtiging; dan weet je in elk geval wat voor vlees je in de kuip hebt.

Noem eens drie zwakke punten van de auto?

Op een gebruikte auto is bijna altijd wel iets aan te merken. Een duidelijk antwoord op deze vraag, vertelt je dat je met een eerlijke verkoper te maken hebt. Een goede verkoper weet wat de mindere punten van zijn auto zijn. "Ik kan niets bedenken," is het antwoord dat je niet horen wilt.

Welk onderhoud kan ik het eerst verwachten?

Hierbij krijg je een idee of de auto binnenkort een grote of kleine beurt te wachten staat. Ook zaken als nieuwe banden, distributieriemen, versleten remmen of andere slijtagedelen kunnen hierbij worden genoemd. Ook hier: hoe specifieker het antwoord, hoe betrouwbaarder de verkoper overkomt.

Je kunt de auto bijvoorbeeld bij de TÜV voor ongeveer 250 euro een aankoopkeuring doen. Dan weet je zeker wat de technische staat is van een auto. Elke weigering of aarzeling moet de alarmbellen aanzetten. Het enige goede antwoord op deze vraag is: "Natuurlijk, geen probleem."t kopen van je volgende auto!


close