Tweedehands auto kopen

Alles wat je weten moet als je een tweedehands auto gaat kopen. Occasionredacteur Nic de Boer legt uit waar je zoals op moet letten.
 
 

Oriëntatie

Wie zoekt naar een auto krijgt al gauw last van keuzestress. Je raakt duizelig door het aanbod van merken en modellen. Als je jezelf deze vragen stelt, voordat je de zoektocht start, heb je al wat meer duidelijkheid.
 

Zoek en vind

Het zoeken naar je volgende auto kan een hele opgave zijn. Weet je al precies wat je wilt, of heb je slechts vaag een budget voor ogen. Koop je bij een autobedrijf of bij een particulier. Wat zijn de valkuilen. Kortom, waar moet je beginnen.
 

Contact met verkoper

Een telefoontje of mailtje is vaak het eerste contact met de aanbieder van een auto. Zorg dus dat je goed beslagen ten ijs komt; wij hebben een aantal slimme vragen om het kaf van het koren te scheiden.
 

Onder de motorkap

Een smerig motorblok kan er op duiden dat er niet goed naar de auto is omgekeken en dat hij lange tijd niet onderhouden is.
 

Exterieur

Als je een auto gaat bekijken, neem dan als het even kan een expert mee als je een occasion koopt.
 

Interieur

Ziet de auto er nog fris uit. Is de conditie in overeenstemming met de kilometerstand?
 

Proefrit

Wanneer je een auto gaat testrijden, zorg dan dat je op alle typen wegen rijdt. Op een klinkerweg kunnen zich andere gebreken openbaren dan op de snelweg of een binnenweg.
 

Overschrijven

Na uitgebreid bekijken en proefrijden, besluit je dat het deze auto moet gaan worden. Dan kun je de auto overschrijven en betalen.
 

Aankoop checklist

Jezelf goed ingelezen in de aankooptips en is het telefoongesprek bevallen? Dan kun je op pad om de auto te gaan bekijken. Print daarvoor deze checklist.
close