Slideshow

Honda Civic 1.6 i-DTEC

Honda's droomdiesel

Met een capaciteit van één i-DTEC-dieselmotor per 138 seconden is de motorenfabriek van Honda in Swindon goed op stoom. De 2.2 kennen we al, nieuw is een versie met 1,6-liter inhoud, die in de Civic debuteert en ook in de CR-V en de nog te verschijnen compacte SUV geleverd gaat worden. Met dit blok is de Civic tot 2014 vrijgesteld van mrb, de 14%-norm haalt hij net niet.

Het is pas tien jaar geleden dat de Civic voor het eerst met een dieselmotor leverbaar was. Als basis diende toen de 1.7 van Isuzu. Pas in 2003 presenteerde Honda haar eerste eigen dieselmotor, de 2.2 i-DTEC. Relatief laat, maar voor groei in Europa is zo'n motor een absolute vereiste. Aan de andere kant: Nissan gebruikt dieselmotoren van Renault en Toyota koopt ze binnenkort in bij BMW en Mazda doet zaken met PSA/Ford. Van motorenkunstenaar Honda mag je eigenlijk ook niets anders dan een eigen diesel verwachten. En nu is er dan eindelijk een kleinere versie, passend in dit era van downsizing. Het is bovendien de eerste krachtbron die onder Honda's nieuwe label 'Earth Dreams Technology' verschijnt. De turbo heeft verstelbare schoepen, de interne mechanische wrijving ligt volgens Honda op het niveau van een benzinemotor en de combinatie van motor en bak is 54 lichter dan die van de 2.2 diesel.

Mooi stuk techniek

De Civic 2.2 diesel draait al een tijdje op onze redactie mee als duurtester, we kennen 'm inmiddels door en door. Een prettige reisgenoot. Is hij dat ook met een kleinere dieselmotor? In ieder geval is de nieuwe 1.6 op constante snelheden minstens zo stil. Maar tijdens het accelereren hoor je 'm duidelijker dan sommige andere dieselmotoren in deze klasse. En dat terwijl Honda zelfs een elektronisch systeem (Active Noice Canceller) heeft ingebouwd dat via een microfoontje in het interieur bepaalde frequenties in tegenfase door de luidsprekers stuurt om deze op te heffen. Wat koppel (320 Nm) en vermogen (120 pk) betreft doet de nieuweling niet eens zo gek veel onder voor zijn grotere broer. Trekkracht is dan ook in ruime mate voorhanden, al vanaf 1.500 toeren en de motor weet dat lang vol te houden. Hij staat het zelfs toe om in vijf of zes tot duizend toeren te zakken en dan, onder licht gebrom, weer op te pakken. Een mooi stuk techniek, we hadden niet anders verwacht van 's werelds grootste motorenbouwer. De dieselvibraties blijven tot een minimum beperkt. De zesbak is een plezier om mee te schakelen. Bij 100 km/h in de hoogste versnelling draait de motor ca. 1.750 toeren.

Lichtere neus

Met de nieuwe dieselmotor komt de Civic zeer goed uit de voeten en het lijkt ons dat dit blokje de CR-V prima aan kan. Eigenlijk zou de Accord 'm ook moeten krijgen! Een bijkomend positief effect van de 54 kg lichtere aandrijflijn is het feit dat er minder gewicht op de voorwielen drukt. Kortom, de neus is lichter en dat voel je tijdens het rijden. Behoort de Civic sowieso al tot de fijner sturende auto's in dit segment, de 1.6 diesel doet daar nog een schepje bovenop. Bovendien heeft Honda de stuuroverbrenging iets aangepast, waardoor de Civic directer stuurt. De door Honda veel geprezen interieurruimte valt op de voorste passagiersplek tegen. Voor iemand van 1,90 m is de zitting te kort en de beenruimte beperkt. En dat je voorin op de brandstoftank zit, hoor je als je stopt voor een verkeerslicht aan het geklots onder de stoel, maar daar valt mee te leven. Fiscaal gezien pakt het voor de Civic niet zo gunstig uit, vanwege de (overigens geringe) CO²-uitsoot van 94 gram, dat is zes te veel. Daarin troeven de Focus en Mégane hem af, die met hun 88 gram nét voor de 14%-categorie in aanmerking komen. De Honda mag echter 1.500 kg trekken, de Mégane 1.300, de Focus niets. Een exacte prijs heeft de importeur nog niet, de marktintroductie is in april volgend jaar.