Glas- en schadeherstel

Glas- en schadeherstel
Meestal ontstaat schade aan de voorruit van de auto doordat er een steentje tegenaan komt. Het is zinvol om deze ruitschade snel te laten herstellen voor de barst in je ruit groter wordt. Wat is het risico? Kun je het voorkomen? En moet je het laten repareren? Op al die vragen en nog veel meer krijg je hier een antwoord.

AutoWeek autoverzekering: Goed verzekerd! (Advertorial)

Gunstig geprijsd, goede service, 24/7 bereikbaar en dagelijks opzegbaar.   Lees verder
  logo AutoWeek Verzekering
Wanneer ruitschade laten repareren?

Wanneer ruitschade laten repareren?

Rijd je door met een ster in de ruit dan is de kans aanwezig dat de ruitschade door schokken of door spanning in de ruit ...

Lees verder
Kapotte voorruit

Kapotte voorruit

Waar moet je doen als je ene kapotte voorruit hebt. In dit artikel gaan we in op ruitschade.

Lees verder
 
Veelgestelde vragen over glasschade
Hoe ontstaat glasschade?
Meestal ontstaat schade aan de voorruit van de auto en het komt meestal doordat er een steentje of steen op de ruit terecht komt. Steenslag noemen we dat en je kunt er zelf meestal weinig aan doen. Zo’n steentje springt soms van de band van een auto of vrachtwagen voor je. Het kan ook voorkomen dat er lading van een  vrachtwagen of aanhanger afvalt.
Ik heb glasschade, wat moet ik nu doen?
Steenslag zorgt meestal voor een ster in de voorruit. Gebeurt dit onder het rijden, probeer dan je aandacht op de weg te houden en stop op een veilige plaats zoals een tankstation of parkeerplaats om te schade eens rustig te bekijken.
Is een sterretje in mijn ruit schadelijk?
Een klein sterretje lijkt misschien onschuldig, maar kan in sommige gevallen uitgroeien tot één of meer grote scheuren zodat je hele ruit kapot gaat. Met alle gevaarlijke gevolgen van dien! Bovendien kan de auto bij de APK afgekeurd worden als een barst of ster het zicht van de bestuurder belemmert of als de barst vertakt is. repareer ruitschade altijd zo snel mogelijk.
Wanneer moet ik mijn ruit laten repareren?

Rijd je door met een ster in de ruit dan is de kans aanwezig dat de ster door schokken of door spanning in de ruit groter wordt en niet meer te repareren is. Als een sterretje niet te groot is kan dit gerepareerd worden met een speciale hars. De vuistregel is als volgt: is de schade niet groter dan een munt van 2 euro dan is reparatie nog mogelijk. De ruit wordt dan weer net zo sterk als daarvoor. Je kunt hiervoor terecht bij de specialist Autoglaz, die de reparatie eventueel bij je voor de deur komt uitvoeren. Autoglaz zorgt  tevens voor de afhandeling met je verzekeringsmaatschappij.

Wat kost ruitreparatie?
In veel gevallen is een ruitreparatie voor de eigenaar van de auto gratis. Als je een autoverzekering hebt die ruitschade dekt tenminste. Heb je alleen een WA-verzekering dan betaal je de reparatie zelf, maar dat is nog steeds een stuk goedkoper dan het vervangen van de hele ruit. Een ruitreparatie kost gemiddeld iets minder dan € 100,-.
Kan ik een sterretje of ruitschade voorkomen?
Hieronder een aantal tips om de kans op ruitschade te verkleinen:
  • Houd voldoende afstand van je voorligger. Kleine steentjes zitten soms in het profiel van de een autoband geklemd en schieten daar bij hogere snelheden uit. Ga bijvoorbeeld niet vlak achter een grote zandkiepauto rijden die net van een bouwplaats komt.
  • Pas op met dichtslaan van de achterklep als je grote voorwerpen in de auto hebt die mogelijk net iets te ver uitsteken!
  • Laat geen waardevolle spullen in de auto achter.
  • Een beschadigde autoruit is extra kwetsbaar voor temperatuurverschillen. De kans dat een beschadiging doorscheurt is bij zomerse temperaturen  veel groter dan in voor- of najaar.
  • Hetzelfde geldt voor temperatuurverschillen die spanning in de ruit veroorzaken. Dan denken we aan het voluit aanzetten van de airco in een warme auto en andersom het ontdooien van een bevroren ruit.
Veelgestelde vragen over algemene schade
Aanrijding, wat nu?
Natuurlijk is het goed om de aanwijzingen die van oudsher op het bekende Europese Schadeformulier staan op te volgen. Dus: blijf kalm, rijd je auto als het enigszins mogelijk is naar een veilige plek en verzamel zoveel mogelijk gegevens om de afhandeling van de schade makkelijker te maken. Blijf in ieder geval niet midden op de weg staan bij een ongeluk als dat niet nodig is.
Hoe kan ik mijn schade verhalen op de andere partij?
In eerste instantie is het heel belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te vergaren, van de situatie, van de tegenpartij en van jezelf. Deze kun je allemaal noteren op het Schadeformulier. Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Dit formulier drukt door, dus als het goed is hebben beide partijen meteen alles op papier. Maak eventueel nog een foto van de situatie en de schade. Als het goed is heeft elke automobilist de nodige bescheiden bij zich om het invullen makkelijker te maken: op de groene kaart staat de verzekeringsmaatschappij en het polisnummer, op je rijbewijs je naam, adres en rijbewijsnummer en op het kentekenbewijs de gegevens van de auto.Wie uiteindelijk aansprakelijk is voor de schade wordt meestal door de verzekeraars onderling uitgevochten op basis van de door jou verstrekte gegevens.
Wanneer en bij wie moet ik mijn schade melden?
Het is zaak het Schadeformulier zo snel mogelijk aan je eigen verzekeraar op te sturen. Om de taxatie te bespoedigen kun je de schade ook alvast telefonisch melden.
Ik ben alleen WA verzekerd. Hoe kan ik de schade terugkrijgen als de tegenpartij schuld heeft?
De meest verzekeraars (van de tegenpartij) zullen je vragen eerst een aansprakelijkheidsstelling op te sturen. Dat wil zeggen een briefwaarin je de verzekeraar aansprakelijk stelt voor de schade die de tegenpartij heeft veroorzaakt. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je daar een beroep op doen om dit af te handelen. De verzekeraar van de tegenpartij zal dan een expert sturen om de schade te taxeren. Als de verzekeraar de schuld aanvaard zal deze uiteindelijk het schadebedrag aan je uitkeren.
Mijn auto is financieel total-loss verklaard. Wat houdt dit in?
Als de schade aan je auto wordt bepaald rolt daar een bepaald bedrag uit dat nodig zou zijn om de auto te repareren. De verzekering die de schade gaat vergoeden zal echter in veel gevallen niet meer vergoeden dan de dagwaarde. De schadeexpert zal dan ook behalve de schade dan ook de dagwaarde van de auto (voor de aanrijding) vaststellen. Bovendien bepaalt hij de restwaarde van het wrak, soms op basis van biedingen van autodemontagebedrijven.
Stel je hebt schade aan de achterbumper en achterklep, de auto rijdt verder prima. Maar hij is al 15 jaar oud en is niet meer dan 1000 euro waard. Reparatie zou € 1200,- kosten. De verzekeraar zal maximaal die € 1000,- dagwaarde uitkeren. Je kunt dan vaak kiezen: of je krijgt het hele bedrag en je auto wordt eigendom van de betrokken verzekeringsmaatschappij, of je krijgt iets minder maar je mag het wrak behouden. Je mag dan zelf kijken of je de reparatie voor dat bedrag kunt laten uitvoeren, bijvoorbeeld met gebruikte onderdelen.
Hoe lang is de garantie op mijn schadereparatie?
Als je de schade bij een Focwa erkend bedrijf laat repareren heb je 1 jaar garantie. Is de schade door een Focwa Eurogarant schadebedrijf gerepareerd dan heb je 4 jaar garantie op de reparatie.
Wat zijn alternatieve reparatietechnieken?
Naast plamuren, schuren en spuiten kunnen sommige kleinere schades ook worden uitgedeukt zonder het betreffende onderdeel te demonteren. Gebruikmakend van een groot aantal speciaal gevormde gereedschappen kan een schadespecialist ook op lastig bereikbare plaatsen deuken vanaf de binnenkant terugdrukken. Soms gebruikt hij ook een zuignap. Door de lak te polijsten kan hij dan de laatste zichtbare sporen van de schade weghalen.
Is het gevaarlijk om een auto te kopen die schade heeft gehad?
Als de auto bij een erkend Focwa bedrijf is gerepareerd is de auto weer net zo veilig als daarvoor. Vraag daarom bij aankoop van de auto ook naar de factuur van de schadereparatie.
 

Stel hier je onderhoudsvraag

Ontdek het antwoord op al je vragen over auto-onderhoud en deel je kennis over onderhoud met AutoWeek-bezoekers.

Schrijf review over jouw garage

Ben je tevreden over het onderhoud aan je auto bij jouw garage of juist totaal niet, schrijf dan een review zodat de AutoWeek-bezoeker ook op de hoogte is.

Zelf pech verhelpen

AutoWeek heeft verschillende video’s waarin je instructies krijgt hoe je kleine problemen aan je auto zelf kunt verhelpen.
© 2014 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep