APK lezersvragen  |  Meten met twee maten

Rubriek: Verlichting

Heb je je net je eerste auto helemaal blits opgetuigd, krijg je prompt een bekeuring voor ongeoorloofde verlichting. Het overkwam John Bos uit Maastricht. “De dienstdoende agent viel over de blauwe ledverlichting die ik langs de onderkanten van de dorpels had aangebracht. “Lijkt me meten met twee maten want ik zie tegenwoordig steeds meer auto’s waarvan zelfs de koplampen blauw licht uitstralen”, stelt de Limburger.

Het is een wijdverspreid misverstand dat moderne auto’s blauwe verlichting hebben. Als je dergelijke auto’s van voren nadert, zie je inderdaad een blauwe gloed, maar dat is niet de kleur licht zoals die op het wegdek schijnt. En juist daar gaat het voor de apk en wegenverkeerswet om. De koplampen mogen wettelijk gezien alleen geel of witgekleurd licht over het wegdek uitstralen. Bij Xenon-verlichting is dat ook het geval. De blauwe ledlampjes stralen ook daadwerkelijk blauwgekleurd licht uit en dat is, behalve voor zwaailichten van politie, ambulance en brandweer, niet toegestaan.
 
© 2014 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep