Slideshow

Zonder lekkage officieel: Kia Optima Sportswagon

In maart in Genève, in Q4 op de markt

Zojuist heeft Kia in Frankfurt de Sportswagon-versie van de Optima onthuld. Het is voor het eerst dat Kia een stationwagenversie van de D-segmenter lanceert, al is z’n komst al enige tijd geen verrassing meer.

Nog voordat de nieuwe Optima als sedan op de markt verscheen wisten we het al: deze keer zou er ook een stationwagenversie komen. De voorbode van de auto, de Sportspace-concept, had zelfs al een wagon-vorm. Die Sportspace zag er volgens velen érg lekker uit en zij zullen blij concluderen dat veel stijlkenmerken het productiestadium gehaald hebben. Tegelijkertijd is goed te zien dat praktisch gebruiksgemak bij het eindresultaat een grotere rol speelde. De dikke chroomstrip die de sedan z’n typische lijn geeft vindt ook z’n weg naar de vijfdeurs variant, terwijl de grote, liggende achterlichten duidelijk de familieband met de nog verse Sportage laten zien.

Met 553 liter bagageruimte is de Optima wagon helemaal achterin niet de grootste in z’n klasse (een Passat heeft minimaal 650 liter te vergeven, een Mazda 6 522) maar hij is onder het afdekzeil wel ruimer dan de sedan, die 510 liter kan verstouwen. Het dashboard is uiteraard gelijk aan dat van de sedan, al grijpt Kia de gelegenheid wel aan om een nieuw infotainmentsysteem met Android Auto en Apple Carplay-ondersteuning te introduceren. Verplaatsen we onze blik nog wat verder naar voren, dan valt op dat Kia een keur aan diesel- en benzinemotoren belooft. Welke daarvan naar ons land komen, is nog even afwachten.  

De Optima Sportswagon staat begin volgende maand te glimmen in Genève en verschijnt in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt. 

Video