Slideshow

Zelfrijdende auto mag volgend jaar Britse wegen op

Plan moet testende fabrikanten aantrekken

Zelfrijdende auto's mogen vanaf volgend jaar de weg op in het Verenigd Koninkrijk. Nog dit jaar zal het voor het eerst uitgeprobeerd worden, volgend jaar gaan de snelwegen en andere trajecten open voor testvoertuigen.

Met deze nieuwe regelgeving hoopt de regering van het Verenigd Koninkrijk diverse merken die testen met zelfrijdende auto's aan te trekken. Het openstellen van verschillende delen van het wegennet moet autofabrikanten in de gelegenheid brengen om onder diverse reële omstandigheden testwerkzaamheden uit te voeren. Momenteel vindt het testen vaak alleen nog plaats op speciaal daarvoor aangewezen trajecten, zoals bijvoorbeeld op een stuk van de A9 in Duitsland.

De Britse regering hoopt dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat zelfrijdende auto's nog aan het einde van dit decennium bereikbaar worden voor de consument. Eerder investeerde de regering al 20 miljoen pond in het aantrekkelijker maken van testen. Natuurlijk hopen de Britten door fabrikanten aan te trekken ook een aanzienlijk aandeel in de markt te krijgen. Naar verwachting zal die tot 2025 naar een waarde van zo'n 900 miljard pond stijgen.
 

Video