Slideshow

'Zakelijke rijder betaalt te veel bijtelling'

De Vereniging Auto Van De Zaak heeft becijferd dat zakelijke rijders regelmatig te veel bijtelling betalen over hun leaseauto. Over een looptijd van vier jaar kan dat oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Uit het onderzoek van Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) blijkt dat vijf procent van de zakelijke rijders te veel bijtelling betaalt over hun leaseauto. In plaats van de consumentenprijs van de auto (inclusief fabrieksopties) te verrekenen met het salaris van de werknemer, blijkt een deel van de werkgevers ook de afleveringskosten en de dealeropties mee te nemen in de berekening van de bijtelling. En dat klopt niet.

Dat is volgens VAVDZ over het algemeen geen kwade opzet maar werkgevers nemen, al dan niet door onwetendheid, het zekere voor het onzekere en gaan uit van het hoogste bedrag. Hierdoor betaalt de werknemer over de gehele looptijd van het leasecontract te veel bijtelling, wat kan oplopen tot ruim 1.000 euro over een periode van vier jaar.

Bij auto’s tot en met bouwjaar 2012 wordt over fabrieksopties bpm geheven, op achteraf gemonteerde dealeropties niet. Vanaf 2013 kun je fabrieksopties niet meer op deze manier herkennen, waarbij de oorspronkelijke prijslijst uitkomst kan bieden. VAVDZ illustreert voorgaande met een rekenvoorbeeld, waarbij wordt uitgegaan van een auto met een catalogusprijs van 20.000 euro met 25 procent bijtelling:  

 

Gemiddelde autofactuur

Catalogusprijs                           € 20.000

Afleveringskosten                      € 795

Leges e.d.                                 € 80

Metallic lak                                € 400

Velgen door dealer gemonteerd  € 1.100

Totaalprijs auto                         € 22.375

25% bijtelling p.mnd                  € 466

 

Voorbeeld juiste bijtellingsgrondslag:

Bijtellingsgrondslag                  Bijtelling?

Catalogusprijs            € 20.000     ja

Afleveringskosten                         nee

Leges e.d.                                   nee

Metallic lak                € 400          ja

Lichtmetalen velgen                     nee

Totaalprijs auto         € 20.400              

25% bijtelling p.mnd  € 425    

 

Te veel betaalde belasting        

Verschil per maand        € 41

Verschil per jaar            € 492

Looptijd auto 4 jaar        € 1.968

Netto o.b.v. 52% IB        € 1.023

 

De VAVDZ adviseert leaserijders hun contract goed te controleren. Is er te veel (of te weinig, dat kan ook natuurlijk) loonbelasting betaald, kan de werkgever dit met terugwerkende kracht corrigeren. Via de site van VAVDZ kun je via een tooltje zelf de juiste cataloguswaarde van je auto opzoeken.

Video