Slideshow

Zagato-saus voor Aston Martin V12 Vantage

Zagato en Aston Martin tonen op het prestigieuze concours d’elegance in Villa d’Este deze V12 Zagato. Daarmee wordt de vijftigjarige samenwerking gevierd.

Aston Martin en het Italiaanse designhuis Zagato werken al vijftig jaar samen. Het eerste project dat uit die samenwerking voortkwam, was de DB4 Zagato. Die auto vormde de inspiratie voor deze V12 Zagato. In de loop van de tijd zijn onder meer de V8 Vantage Zagato en de DB7 Zagato verschenen. Stuk voor stuk zijn de Zagato Aston Martins geheide klassiekers geworden.

Als basis voor dit modepopje is de V12 Vantage gebruikt. Inmiddels heeft Aston Martin zijn eigen ontwerpafdeling. Daarvan werd Chris Porritt afgevaardigd naar Zagato om te assisteren bij de totstandkoming van dit model. Porritt is onder meer verantwoordelijk voor de vormgeving van de One-77.

Zoals gebruikelijk is ook de nieuwe Zagato voorzien van een handgeklopte aluminium carrosserie, waarbij de honderd jaar ervaring van de carrosseriebouwer goed van pas komt. Een voorspatbord bestaat bijvoorbeeld uit zeven delen en het dak – compleet met de karakteristieke bulten – bestaat uit vijf delen. De krachtbron is de bekende twaalfcilinder die 517 pk levert en een maximale trekkracht van 570 Nm.

Van de V12 Zagato zal een beperkt aantal exemplaren worden geproduceerd, al meldt Aston Martin nog niet hoeveel precies. De eerste twee exemplaren zullen – helemaal in de geest van de DB4 Zagato – bestemd zijn voor het circuit. Vanaf 28 mei, tijdens de race op de Nürburgring, draaien ze mee in het VLN-kampioenschap.

De V12 Zagato wordt komend weekeinde officieel voorgesteld op het concours d’elegance in Villa d’Este, waar hij onder meer de aandacht probeert af te leiden van de Ferrari Superamerica 45, waarvan gisteren de eerste informatie naar buiten is gebracht.

 

Video