Slideshow

Volkswagen Golf VII R voor 't eerst betrapt

De Volkswagen Golf VII R komt later dan de GTI en was tot nu toe dus nog een goed bewaard geheim. Maar we hebben de top-Golf van de volgende generatie nu toch voor 't eerst op de weg gespot.

Ditmaal verraadt de Golf R z'n identiteit niet door twee centraal geplaatste uitlaatpijpen. Nee, de auto heeft net als de eerder gespotte prototypes van de Audi S3 vier uitlaatpijpen, twee aan elke kant. Aangezien alleen de Golf R motorisch verwant is aan die Audi en de GTI-prototypes twee uitlaatpijpen hebben, moet dit dus wel de top-Golf zijn.

Onder de kap komt weer een viercilinder turbomotor te liggen, maar het vermogen zal wel toenemen. Reken op zo'n 300 pk. De aandrijving zal naar alle waarschijnlijkheid weer geschieden op alle vier de wielen. Naast de Audi S3 zijn de BMW M135i en Mercedes A 45 AMG belangrijke rivalen, want die zitten boven de 300 pk. De A 45 AMG krijgt ook vierwielaandrijving.

De Golf R is momenteel min of meer de volwassen Gran Turismo-broer van de GTI, iets meer gericht op de Autobahn dan lichtvoetig plezier op de B-weggetjes. De Golf VII GTI wordt een scherpere auto dan nu het geval is, maar het is dus niet duidelijk of de nog potentere Golf VII R ook die weg gaat volgen.

Het publieksdebuut van de Golf VII R verwachten we op z'n vroegst op de IAA in Frankfurt van 2013. Eerst is het op de Autosalon van Parijs tijd voor de gewone versies, de Golf VII GTI zou bijvoorbeeld op de Autosalon van Genève in maart kunnen debuteren.

Video