Slideshow

Verbrede A15 officieel in gebruik genomen

Verbreding moet files verminderen

De verbrede verkeersader in het Rotterdamse haven- en industriegebied, de A15, is donderdag officieel in gebruik genomen. De vernieuwde rijksweg van 37 kilometer tussen de Maasvlakte en Vaanplein is heropend door verkeersminister Melanie Schultz van Haegen.

Doel van de verbreding is dat er minder files ontstaan en een betere doorstroming is. Het project is de grootste opdracht uit de geschiedenis van Rijkswaterstaat die in één keer is aanbesteed. Naast verbreding van de rijksweg is op de plaats van de huidige Botlekbrug over de Oude Maas een nieuwe, grotere hefbrug gekomen.

Twee parallelwegen zijn toegevoegd aan de bestaande tweemaal drie en tweemaal twee rijstroken, over een lengte van 16 kilometer tussen de Botlektunnel en het Vaanplein. De kosten voor het project waren 1,3 miljard euro. Dat is inclusief twintig jaar onderhoud.

"De A15 is als verbinding van de haven naar het achterland een belangrijke toegangspoort tot Europa'', aldus minister Schultz. ,,We hebben nu 85 kilometer aan extra rijstroken op een traject dat van groot belang is voor de economie. Het is goed dat het verkeer hier nu beter kan doorrijden en goederen sneller op de plek van bestemming zijn.''

Video