Slideshow

Toyota schikt: 1,1 miljard dollar 'Prius-affaire'

Zo'n twee jaar geleden domineerde de Toyota Prius in negatieve zin het nieuws. De Japanse hybride zou de drang hebben er zonder begeleiding van het baasje vandoor te gaan. Het merk schikt nu in diverse rechtszaken voor een totaalbedrag van 1,1 miljard dollar.

Toyota Motor Corporation zet 1,1 miljard dollar (831,2 miljoen euro) opzij om te schikken in diverse rechtszaken die het merk sinds de losgeslagen modellen aan zijn broek heeft hangen. Inmiddels heeft Toyota ermee ingestemd om niet nader omschreven 'systemen' te installeren die het probleem definitief uit de wereld moeten helpen. Meer dan 16 miljoen voertuigen zijn nu gedekt, die drie tot tien jaar garantie krijgen op onderdelen die het onbedoeld accelereren moet voorkomen. Naar schatting komen 3,25 miljoen Toyota's in aanmerking voor het nieuwe systeem dat in de elektronica moet kunnen ingrijpen. Na de incidenten zijn in totaal ruim 12 miljoen voertuigen teruggeroepen naar de garage.

Tientallen rechtszaken over opgelopen verwondingen of zelfs dodelijke ongelukken zijn in de loop der jaren tegen Toyota aangespannen. Bij meerdere zaken bleek het echter om fouten van de bestuurder te gaan. Onder andere de NASA heeft de incidenten onder de loep genomen maar heeft daarbij geen elektronische gebreken van de Japanse auto's aangetroffen. In februari staat de eerste rechtszaak gepland.

"Deze schikking is een belangrijke stap voor ons merk," zegt Toyota in een officiële reactie. "Het stelt ons in staat om nog meer energie, tijd en ontwikkeling in onze belangrijkste drijfveer te steken: Het maken van de beste auto's voor de consumenten. Door de overeenkomsten laten we zien dat Toyota volledig achter hun eigen auto's staat." Over het door NASA gedane onderzoek zegt het merk: "Daar hebben we een moeilijke beslissing moeten maken. Na professioneel onderzoek is aangetoond dat onze systemen gewoon veilig zijn. We hebben besloten om het toch niet te negeren, wat in het voordeel van ons als bedrijf, onze werknemers en onze klanten zal uitpakken."

Zo'n 250 miljoen euro gaat naar voormalige Toyota-eigenaren die hun voertuig voor lagere prijzen hebben verkocht door de negatieve publiciteit rond het Japanse merk.

Zonniger nieuws uit de Toyota-hoek is er gelukkig ook vandaag. Het ziet er namelijk naar uit dat Toyota Motor Corporation de titel 'grootste autoproducent van het jaar' zal overnemen van General Motors. Wereldwijd heeft het concern 9,7 miljoen auto's verkocht, een stijging van maar liefst 22 procent ten opzichte van vorig jaar. GM komt op de tweede plaats met een ook niet geringe 9,3 miljoen verkochte auto's.

 

Video