Slideshow

Tesla ziet de toekomst zonnig in

Op dit moment lijdt Tesla nog verlies maar dat gaat met de komst van de Model S veranderen, aldus de elektrische autobouwer.

Het gaat nog steeds niet echt lekker met Tesla maar er gloort hoop aan de horizon. In het eerste kwartaal van 2012 zette Tesla Motors Inc. 30 miljoen dollar om, maar bedroeg het nettoverlies bijna 90 miljoen dollar (75 miljoen euro). Desondanks verwacht Tesla aan het einde van dit jaar 560 tot 600 miljoen dollar om te zetten. Hoeveel winst er dan onder de streep overblijft, vermeldt het verhaal niet.

De oorzaak van de verliezen: het einde van de productie van de Roadster (totaal 2.500 stuks) en de prijzige ontwikkeling van de Model S. Het vertrek van twee belangrijke werknemers hielp ook niet. Maar diezelfde Model S is eerder klaar dan gepland – de eerste exemplaren moeten in juni worden afgeleverd - en dus verwacht het Amerikaanse bedrijf dat vanaf dat moment de kassa gaat rinkelen.

Potentieel probleempje: de Model S moet nog een beoordeling krijgen van  de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, waar NCAP onderdeel van is) en tot op heden heeft Tesla nog geen auto afgeleverd voor een crashtest. “Ik weet niet wanneer we aan de beurt zijn”, zegt Tesla’s CEO Elon Musk, “maar ik ben er van overtuigd dat we vijf sterren scoren. Het is de veiligste auto die er is, we hebben namelijk een aantal bouwtechnische voordelen zoals een lange kreukelzone aan de voorkant omdat er geen motor zit.” Het is te hopen dat Musk gelijk heeft, anders heeft Tesla een groot probleem.

Tesla wil aan het einde van het jaar 5.000 Models S afgeleverd hebben. De ex-Toyota-fabriek in Fremont (Californië) moet tegen die tijd op volle toeren draaien, wat neerkomt op 20.000 auto’s op jaarbasis. De fabriek heeft overigens een capaciteit van 500.000 auto's. Tesla claimt al meer dan 8.000 orders voor de auto binnen te hebben. In 2013 moet de Model S de oversteek naar Europa gaan maken. In 2014 komen ook de Tesla Model X, een compleet nieuwe Roadster en een Tesla-concurrent voor de BMW 3-serie.

Video