Slideshow

'Seat Leon komt weer met 4WD'

Er komt weer een vierwielaangedreven versie van de Seat Leon. Althans, als we de Tsjechische importeur van het merk mogen geloven.

Volgens het Spaanse autoblog.com heeft de Tsjechische Seat-importeur bevestigd dat er een Leon met vierwielaandrijving komt. Daarmee zou de Leon van de eerste generatie eindelijk een opvolger krijgen, van de vorige was namelijk geen versie met 4WD leverbaar. Aangezien de nieuwe Leon z’n bodem deelt met de Volkswagen Golf VII, is ook het 4WD-systeem identiek: een Haldex-koppeling stuurt aandrijfkrachten naar de achterwielen zodra deze tractieproblemen krijgen, in de basis is het een voorwielaandrijver.

Welke versies van de Leon verkrijgbaar zullen zijn met 4WD is nog niet helemaal duidelijk maar het Tsjechische bericht rept over de vijfdeurs- en de ST-modellen in combinatie met TDI-motoren. De zojuist gelanceerde SC, de driedeurs, dus niet. De Nederlandse Seat-importeur kon bovenstaande berichten niet bevestigen of ontkennen.

De eerste generatie van de Leon met vierwielaandrijving was er met 1.8 turbomotor van 180 pk (de 20VT 4) en een 2.8 V6 van 204 pk (de Cupra 4 en Topsport 4). Die laatste twee versies waren er ook met 150 pk sterke TDI-motor. De tweede generatie Leon was niet leverbaar met vierwielaandrijving, al was dat bij de brute Cupra 310 geen overbodige luxe geweest.     

Video