Slideshow

Saab maakt nieuw platform voor 93 en opvolger 9-5

Lange tijd leek het er op dat Saab voor de opvolger van de 9-3 een flink doorontwikkeld platform van de huidige generatie zou gebruiken. In Zweden hebben ze uiteindelijk voor een andere koers gekozen: de 93 komt op een nieuwe bodemplaat te staan.

De volgende generatie Saab 93 (op de foto's als mule) komt op een modulair platform met een multilink achteras te staan. De 93 (het streepje komt te vervallen) deelt dit platform met de volgende 9-5. In tegenstelling tot wat andere media beweren, vormt het platform niet de basis van een eventuele compacte auto (92) of een grote SUV (97). De Nederlandse woordvoerder van Saab meldt ons dat het merk het modulaire platform exclusief voor de 93 en de 95 ontwikkelt.
We hebben al kennis kunnen maken met het modulaire platform: de Phoenix Concept van de Autosalon van Genève stond al op deze basis. Het staat dan ook bekend als het Phoenix platform. De concept-car heeft de beschikking over een 1,6-liter THP motor van Peugeot/BMW, goed voor 200 pk. Bovendien heeft de Phoenix Concept een elektromotor aan boord. In de toekomst verwachten we ook een 93 Hybride.
De nieuwe 93 komt waarschijnlijk eind 2012 op de markt. Het is een zeer belangrijke auto voor Saab: de middenklasser moet er voor zorgen dat het Zweedse merk jaarlijks meer dan 120.000 auto’s gaat verkopen. Vanaf dat punt gaat Saab winst maken. 

Video