Slideshow

Problemen verkeer vallen nog mee

Hoewel het al een groot deel van de dag sneeuwt, constateert de ANWB vooralsnog geen grote problemen. Files staan er door de sneeuw nauwelijks. Ook zijn er maar een handvol ongelukken gebeurd door de gladheid. ''Wel krijgen we meldingen dat de snelwegen langzamerhand wit aan het worden zijn. Het beste is om de rechterbaan te houden'', aldus de woordvoerder.

Rijkswaterstaat heeft honderden strooiwagens en sneeuwschuivers de weg op gestuurd wegens de sneeuwval. De buien trekken langzaam naar het noorden, zo meldt weerplaza.nl.

Rond het middaguur lag de sneeuwzone ongeveer op de lijn Leiden - Nijmegen. Rond 14.00 begon het te sneeuwen in Amsterdam, en aan het begin van de avond is het sneeuwgebied gevorderd tot ongeveer de lijn Texel - Hoogeveen. Noordoost-Groningen ziet de eerste vlokken pas rond of net na middernacht.

De sneeuwstoring die over het land trekt is hinderlijk voor automobilisten en kan sneeuwduinen opwerpen. Vooral ten noorden van de lijn IJmuiden-Assen moeten mensen vanavond en -nacht en maandagochtend rekening houden met moeilijke omstandigheden op de weg, aldus Weerplaza.

Volgens de verwachtingen van de ANWB zal het verkeer last hebben van de sneeuw. De dienst spreekt van een zware spits met 300 kilometer file. De Verkeers InformatieDienst gaat zelfs uit van een zeer zware ochtenspits met files tot 500 kilometer.

Video