Slideshow

Officieel: Mercedes-Benz E-klasse

Klassiek vanbuiten, hi-tech vanbinnen

Vorige week lekte het beeld, nu hebben we alle ins en outs van de nieuwe Mercedes-Benz E-klasse die vandaag in Detroit debuteert.

Hij had later vandaag in Detroit moeten debuteren, maar het internet heeft anders beslist. Vorige week lekten de beelden al van de nieuwe Mercedes-Benz E-klasse, nu hebben we ook de details. Hoe klassiek hij ook oogt, onderhuids zit de E boordevol met de nieuwste technologieën.

Het meest opmerkelijke is Active Lane Change Assist, dat door middel van camera’s en radar helpt bij het van baan verwisselen rond een inhaalactie. Het idee daarachter is dat de bestuurder zich beter op het verkeer kan concentreren. De uitwijkassistent optimaliseert de bekrachtiging in een noodsituatie, bij een dreigende klap van opzij wordt de inzittende uit de impact-zone gedrukt. Ook op afstand inparkeren in krappe vakken behoort tot de mogelijkheden. Luchtvering met meervoudige kamers is optioneel en bij de introductie is de nieuwe 9G-Tronic automaat standaard.

De nieuwe E debuteert met keuze uit twee motoren, beide viercilinders. De E 200 levert 184 pk en 300 Nm. De E 220d is volledig nieuw en combineert 195 pk en 400 Nm met slechts 102 g/km CO2-uitstoot, waarmee hij in aanmerking komt voor 21 procent bijtelling. Wie dat nog te veel vindt, kan later terecht voor de E 350e plug-inhybride, die met 49 g/km net binnen de 15-procentnorm valt. 

Deze versie, met de aandrijflijn van de C 350e, kan maximaal 30 km volledig elektrisch rijden en levert, wanneer hij alle zeilen bij zet, 279 pk en 600 Nm. De plug-in komt in het najaar, maar is in de zomer al te bestellen. Ook staan een 150 pk viercilinder diesel en een V6 diesel met 258 pk en 620 Nm op de planning. De AMG-versies volgen snel.

Meer over de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse in AutoWeek 2, die woensdag 13 januari verschijnt. Bewegend beeld vanuit Detroit later vandaag op deze site. 

Video

Peilstok

De nieuwe Mercedes E-klasse...

De nieuwe Mercedes E-klasse...

  • vind ik prachtig! 33,6%
  • vind ik best mooi 20,3%
  • niet lelijk, maar lijkt te veel op de C- en S-klasse 35,1%
  • niet erg geslaagd 8,3%
  • een mislukking 2,7%
Aantal stemmen7.077