Slideshow

Nu wél officieel: Jaguar XFR-S

Gisteren konden we al een stel gelekte platen van Jaguars nieuwste roofkat laten zien. Nu is hij dan eindelijk officieel: de XFR-S is nog steeds erg blauw, maar vooral erg snel!

Jaguar claimt met de kersverse XFR-S de krachtigste en meest wendbare sedan ooit in handen te hebben. Niets mis met het ophemelen van je eigen model natuurlijk, maar Jaguar roept niet zomaar iets. De XFR-S is op papier inderdaad razendsnel!

De 5,0-liter V8 in de neus van de Jag ondergaat een krachtkuur en is nu goed voor 550 pk. Met  een koppel van 680 Nm is het in ieder geval hopen dat de straatstenen goed vast liggen. Voor een 0-100-sprintje draait de rappe roofkat zijn hand niet om; in 4,6 seconden is het alweer voorbij. Even flink doortrappen en de XFR-S sprint door tot 300 km/h. In theorie moet daar nog wat bovenop kunnen, maar de Britse heren hebben hun nieuwste speeltje elektronisch begrensd. The gentleman's way.

Voor de vermogenstoename heeft Jaguar het motormanagementsysteem onder handen genomen en de lucht in- en afvoer van de motor geoptimaliseerd. Al het geweld vindt zijn weg via een achttraps automatische versnellingsbak - met Quickshift - naar de achterwielen. Voor de meer gefortuneerde leaserijders: helaas, met een CO2-uitstoot van 270 g/km valt de XFR-S 'net' buiten de gunstige bijtellingstarieven.

Om de knalblauwe, opgeruigde XF met al deze power om te laten kunnen gaan, wordt zijn onderstel aangepast, waardoor hij volgens Jaguar 30 procent stijver moet zijn tijdens het betere bochtenwerk. Bovendien monteert Jaguar een elektronisch differentieel en een speciaal stabiliteitssysteem om de wilde kat nog enigzins te temmen. Voor meer grip en natuurlijk een lekker dik uiterlijk wordt de XFR-S op nieuw 20-inch Varuna lichtmetaal gezet. Het uiterlijke spoilerwerk is niet alleen voor de show, de grootendeels in koolstofvezel uitgevoerde extra's zorgen voor behoorlijke hoeveelheden downforce. Leuk gegeven: de XFR-S wordt standaard geleverd met, jawel, een start/stop-systeem. Om de boel weer op te starten 'hoeft de bestuurder slechts z'n voet van de rem te halen, hij is eerder gestart dan je voet bij het gaspedaal is', aldus Jaguar. Dat belooft wat.

Nu kun je natuurlijk uren luisteren naar het gebrom van de V8 onder de kap, maar voor als je daar genoeg van begint te krijgen, monteert Jaguar een audiosysteem met 12 speakers en een vermogen van 380W. Wie zijn gehoorgangen nog sterker wil laten trillen kan kiezen voor een 18-delige set die zelfs 825W aan moet kunnen.

Video