Slideshow

Nissan NV200 de New Yorkse taxi van de toekomst

New York maakt zich op voor een afscheid van de Ford Crown Victoria als taxi in de stad. Vanaf 2013 wordt die vervangen door deze Nissan NV200. Voor het eerst is een impressie van het interieur vrijgegeven.

Vanaf 2013 is de Nissan NV200 de taxi in New York. Hij volgt de Ford Crown Victoria op, waarvan de productie daarom inmiddels is gestaakt. Het grootste voordeel van de Nissan ten opzichte van de Ford is het brandstofverbruik. De Crown Vic lust bijna 1:5 terwijl de NV200 bijna 1:10 haalt. Mocht de NV200 je bekend voorkomen: hij rijdt in Nederland ook rond als bestelauto en gisteren kon je kennismaken met de personenversie, die hier Evalia heet.

Nissan heeft in New York een taxicontract voor tien jaar in de wacht gesleept. Daarmee is een miljard dollar gemoeid. In New York rijden 13.200 taxi’s rond en jaarlijks worden zo’n 240 miljoen ritten gemaakt. Een NV200 als New York taxi kost 29.000 dollar en kan, als alles goed gaat, vanaf 2017 ook als EV worden geleverd.

Voor het eerst geeft Nissan een impressie vrij van het interieur. Daarover hebben chauffeurs en passagiers meegedacht. Er is onder meer een kofferruimte die gemakkelijk de bagage van vier passagiers kan herbergen. Verder is er een glazen dak om te kunnen genieten van de skyline en schuifdeuren met handvatten die het in- en uitstappen vergemakkelijken. Passagiers hebben verder de beschikking over een USB-poort en ieder heeft zijn eigen stoelverwarming en –ventilatie. Een speciaal filter in het interieur zorgt voor gezonde lucht. De vloer in de Nissan-taxi is geheel vlak, dus zonder tunnel en de materialen in het interieur geven zo min mogelijk geuren af. De bekleding is verder ademend, anti-microbisch, gemakkelijk schoon te houden én milieuvriendelijk.

“De afgelopen eeuw zijn de New York taxi’s beroemd geweest om hun uiterlijke verschijning,” aldus de woordvoerder van Nissan in de VS. “Met de komst van de NV200 verschuift het bijzondere design naar binnen.” En daar kunnen de New Yorkers het mee doen.

Video