Slideshow

Nieuwe Saab 9-3 ook in China gebouwd

De samenwerking met het Chinese Hawtai heeft gevolgen voor de komende nieuwe Saab 9-3. Die wordt over enige tijd ook in China gebouwd.

Saab is in de jacht op geld om het merk draaiende te houden, op schoot gekropen bij het Chinese Hawtai Motor. Die zorgen voor een kapitaalinjectie van 150 miljoen euro. Binnen tien dagen moet de eerste betaling binnen zijn. Naar verwachting oordeelt de Chinese overheid binnen tien tot twaalf weken of de overeenkomst tussen Saab en Hawtai door mag gaan. Victor Muller meldt tegenover persbureau Reuters alvast dat de liquiditeitsproblemen van Saab nu verleden tijd zijn en zegt hij nogmaals dat in de loop van volgende week de productie weer wordt hervat.

De opvolger van de Saab 9-3 staat gepland in oktober van het volgende jaar, al zal de ontwikkeling van die auto door de problemen van de afgelopen tijd best wat vertraging hebben opgelopen. In China zal die auto volgens de planning in 2013 in productie gaan om de lokale markt te bedienen. Uit de joint venture tussen Hawtai en Saab moet op termijn een Chinese productie van 100.000 tot 200.000 auto’s komen. Dat is een ambitieus getal, want Volvo wil in samenwerking met Geely in 2015 ook 200.000 auto’s produceren.

 

Video