Slideshow

Nieuwe generatie Audi A3 voor het eerst buiten

De Audi A3 loopt al enige tijd mee, dus het is logisch dat het merk hard werkt aan een opvolger. Onze spionagefotograaf heeft nu eindelijk het eerste -zwaar vermomde- exemplaar buiten de fabriekspoorten ontdekt.
‘Klopt deze kop wel?’, zult u zich afvragen bij het zien van deze foto’s. Toch wel. Kijk maar eens naar het kenteken: de auto komt uit Ingolstadt, en welke fabriek staat daar? Juist, die van Audi, en niet die van Volkswagen. De carrosserie van de Golf is echter een ideale manier voor de ingenieurs om ongestoord de techniek van de nieuwe A3 te testen.
De Audi A3 komt op een geheel nieuw platform, dat in een later stadium ook z’n weg naar auto’s als de Volkswagen Golf en Seat Leon vindt. Het motorenpalet bestaat geheel uit turbomotoren. Het gamma start met de nieuwe 1.2 TSI (bekend uit de Polo) en loopt in de eerste instantie door tot een 2,0-liter TFSI met 211 pk. Later volgt ook nog de S3, die waarschijnlijk meer kracht krijgt dan de huidige. Van de huidige generatie A3 komt ook nog een RS3, maar of die er ook voor de nieuwe generatie komt, is nog niet bekend.
Het merk uit Ingolstadt heeft grootse plannen met de A3. Zo komt er een vierdeurscoupé, die in het C-segment moet doen wat de Mercedes CLS in het E-segment deed. Die komt niet voor 2012. De driedeurs A3 wordt sportiever dan de huidige, terwijl de Sportback juist wat praktischer wordt. Die beide auto’s komen al in 2011 op de markt. Rond die tijd is er ook een nieuwe BMW 1-serie, die we als de belangrijkste concurrent van de A3 kunnen zien.

Video