Slideshow

'Nedcar mist order door stakingen'

Acties schaden imago

BMW trekt een grote order terug door stakingen bij Nedcar. En dat is nog maar het begin, vreest de Limburgse autofabrikant.

Vandaag werd er bij Nedcar in Born gestaakt en ook voor maandag staan er weer acties op het programma. De werknemers eisen loonsverhoging en flexibelere werktijden, iets waar de laatste tijd al vaker het werk voor werd neergelegd. Directielid Jan Mooren van eigenaar VDL zegt tegenover de regionale zender L1 dat hierdoor het imago van de fabriek wordt geschaad, met als concreet resultaat dat BMW de order voor de bouw van enkele duizenden Mini's heeft teruggetrokken. Mooren vreest ook in de toekomst meer verlies van orders voor de fabiek die in 2013 nog door VDL en BMW van leegstand werd gered nadat Mitsubishi zich er uit teruggetrokken had.

Twee jaar geleden zei scheidend directeur Wim van der Leegte nog tegen AutoWeek dat BMW onder de indruk was van het enthousiasme van het Nedcar-personeel. Nedcar werd ooit opgezet als autofabriek van Daf om de dreigende werkeloosheid na het sluiten van de steenkoolmijnen tegen te gaan. Voor meer achtergronden over de geschiedenis kijk je onze documentaire.

Video