Slideshow

Lekker Extrema: Composite Worx

Dit apparaat is wat je krijgt als je Engelse en Amerikaanse componenten laat samensmelten door een Italiaan. De naam van het beestje: Composite Worx Extrema.

Dat de auto is gebaseerd op de Lotus Exige ziet iedereen die wel eens zo’n Engelse sportwagentje heeft mogen aanschouwen. Toch is er hier meer aan de hand, want in plaats van een licht viercilindertje uit een ‘burgermodel’ van Toyota voorziet het Italiaanse Composite Worx dit exemplaar van de 513 pk sterke V8 uit de Corvette. Dit blok wordt vooral in Amerika te pas en te onpas in allerlei auto’s gelepeld, en nu blijken ook de Europeanen er wel raad mee te weten.

Het uiterlijk is een samenraapsel van zowel de eerste (zie bijvoorbeeld de luchtinlaten in de flanken) als de tweede generatie Exige en Elise, waarbij moet worden aangetekend dat veel panelen in dit geval zijn opgetrokken uit koolstofvezel. Bovendien wordt de auto door een speciale bodykit 23 centimeter breder dan de Exige.

Dankzij het gebruik van lichtgewicht materiaal weegt de auto ondanks de grote motor maar 970 kilo, wat resulteert in spraakmakende prestaties. De sprint van 0 naar 100 is in minder dan drie seconden achter de rug, 160 rijd je al in zeven tellen en de auto stopt pas met versnellen bij ruim 320 kilometer per uur.  Composite Worx is van origine een fabrikant van sportstoelen, dus het is vanzelfsprekend dat je lekker stevig zit. Wel zo fijn bij de genoemde snelheden. De verwachting is dat het bij dit ene exemplaar blijft, maar het zal wellicht mensen inspireren het LS7 blok in een Lotus te lepelen.  
 

Video