Slideshow

Krankzinnige Mustang: Shelby 1000

Je hebt Mustang en je hebt Mustangs. Maar wanneer zo’n Ford van officiële tuner Shelby afkomt, weet je dat het helemaal iets bijzonders is. Zoals de nieuwe Shelby 1000.

Nee, het getal in deze naam staan niet voor het vermogen. In straatlegale uitdossing beschikt de Shelby 1000 over ‘slechts’ 950 pk. Is dat niet genoeg voor je, dan kun je ook circuitversie bestellen, de Shelby 1000 S/C, die een waanzinnige 1.100 pk naar de achterwielen stuurt. De 1000 is voor het eerst te zien op de New York International Auto Show, volgende week.

Racelegende Carroll Shelby en z’n team hebben flink wat werk verricht om al die paardenkrachten uit de 5,4-liter V8 te halen. Onderdelen zoals de krukas en de zuigers zijn vervangen. Daarnaast zijn de cilinderkoppen bewerkt, evenals de koeling en het uitlaatsysteem. Ook de supercharger op het blok is aangepast om de V8 meer vermogen te laten leveren. Daarnaast heeft de tuner betere remmen gemonteerd met extra zuigers, terwijl ook de ophanging is aangepakt. Aan het exterieur zijn diverse aerodynamische upgrades te vinden, onder andere de motorkap en de splitter onder de voorbumper.

De prijs voor dit alles? Voor 149.995 dollar bouwt Shelby een Shelby GT500 (op zich al een opgevoerde Ford Mustang) om tot Shelby 1000. In totaal komen de kosten daarmee terecht op ongeveer 200.000 dollar – omgerekend ongeveer 150.000 euro. Maar dat zou dan natuurlijk nog zonder belastingen zijn.

Video