Slideshow

Kia teast opnieuw de Niro

Compacte hybride SUV wordt in februari onthuld

In februari onthult Kia in Chicago de Niro, een compacte SUV met een hybride aandrijflijn. Deze wat duistere plaatjes maken duidelijk dat de Niro veel wegheeft van z’n grotere broertje Sportage.

De laatste maanden sijpelde er steeds meer informatie over de 'HUV' (Hybrid Utility Vehicle) van Kia binnen. Eerder stuurden de Koreanen al een paar schetsen de wereld in, maar de afbeeldingen die we vandaag onder ogen krijgen zien er een stuk realistischer uit. Geen extreem grote wielen en dito wielkasten, maar een compacte cross-over die duidelijke familietrekken vertoont met de eveneens nieuwe Sportage. Met name de achterzijde lijkt veel overeenkomsten te vertonen met die auto, maar ook de hoge plaatsing van de koplampen komt terug op de Niro.

Onderhuids is de Niro echter wel degelijk opzienbarend. Net als landgenoot Hyundai Ioniq is de auto vanaf het eerste begin ontwikkeld als hybride, en dat zagen we niet eerder in het segment der compacte SUV's. Zelfs de details van die aandrijflijn zijn al bekend: de Niro krijgt naar verluidt een viercilinder 1,6-liter benzinemotor met 105 pk en 147 Nm. Dat blok is gekoppeld aan een 43 pk sterke elektromotor, de gezamelijke aandrijfkrachten worden via een zestrapsautomaat met dubbele koppeling naar de wielen overgebracht. De CO2-uitstoot moet uitkomen rond de 89 gram per kilometer.

In tegenstelling tot wat we eerder dachten zegt Kia de auto niet tot de Autosalon van Genéve te bewaren, maar gaat het doek er al volgende maand tijdens de Chicago Auto Show vanaf.