Slideshow

Kia presenteert nieuwe Forte 5 sedan en hatchback

Koreaanse slag in Verenigde Staten

Het zal je niet zijn ontgaan dat in de Verenigde Staten de North American International Auto Show in volle gang is. Vandaag in de categorie 'niet relevant, toch interessant' hebben we de aangescherpte Kia Forte-familie voor je op het podium gezet.

Bladeren we door het modellenaanbod van Kia in de Verenigde Staten, dan komen we daar een reeks hier niet bekende auto's tegen. 

Zo is de Rio er als sedan leverbaar en ontbreekt de complete Cee'd-familie. In plaats daarvan biedt Kia in de Verenigde Staten de Forte aan, een model dat zowel als sedan, als hatchback (Forte5) en als coupé (Koup) te krijgen is. In Detroit heeft de Amerikaanse tak van Kia een opgefriste versie van zowel de Forte als Forte5 gepresenteerd.

In november vorig jaar konden we jullie het nieuwe, op dat van de Optima lijkende front van de Forte-familie al laten zien toen in Zuid-Korea de K3 opdook, hetzelfde beestje met een andere naam. We zien een nieuwe grille waar de lichtunits aan de voorzijde op aansluiten. Kia hamert er zowel bij de sedan als de Forte5 op dat het ontwerp Europees aandoet. 

Onder de kap vinden we een nieuwe basismotor. De 1,8-liter viercilinder moet plaatsmaken voor een 2.0-liter metend exemplaar dat standaard gekoppeld is aan een handgeschakelde zesbak. Ook staat een nieuwe zestrapsautomaat op de bestellijst.

Later dit jaar rolt de productielijn in Mexico zijn eerste aangepaste Fortes naar buiten. De Koup krijgt in een later stadium een update.

Het uitgaande modeljaar Forte staat vanaf 15.990 dollar - zo'n 14.700 euro - in de orderboeken. De Forte5 moet 18.090 dollar opbrengen, zo'n 16.500 euro.

 

Video