Slideshow

Jeep Compass scoort slecht in Euro NCAP-test

De nieuwe Euro NCAP crashtestresultaten zijn binnen. Zowel de Jeep Compass als de Honda Civic werden aan de tand gevoeld. Bij Jeep zullen ze de resultaten met gemengde gevoelens ontvangen.

De Jeep Compass komt er karig vanaf bij de gerenommeerde crashtestinstituut. De compacte SUV weet niet meer dan twee sterren te behalen, waarmee het één van de slechtst scorende auto’s ooit is bij Euro NCAP. De optionele airbag die de borst van de bestuurder moet beschermen, toont weinig effect. Op het gebied van voetgangerveiligheid stelt de Compass helemaal teleur.

Zo anders is het met de Civic, die een maximale score van vijf sterren behaalt. De negende generatie van Honda’s C-segmenter scoort goed in elke discipline waarop getest wordt. Mede dankzij het optionele Collision Mitigation Brake System van Honda, dat in drie fases assisteert bij een naderende crash: aanvankelijk wordt de bestuurder gewaarschuwd met een signaal op het dashboard en een geluidje, vervolgens wordt de veiligheidsgordel aangetrokken en uiteindelijk remt auto uit zichzelf af.

Tevens zijn diverse eerder gelanceerde auto’s opnieuw getest naar de aangescherpte richtlijnen van 2012: de BMW 1-serie en de X1, de Ford Focus en Ranger, de Nissan Leaf, de Subaru XV en de Volvo V60. Allen scoren ook vijf sterren in de Euro NCAP-tests.

Video