Slideshow

In het wild: Toyota Corolla Wagon (1969)

Stamvader van elf generaties

De Toyota Corolla is als meestverkochte automodel ter wereld waarschijnlijk de laatste auto die je in deze rubriek zou verwachten. Als het om het allereerste type gaat hebben we echter ineens een bijzonder zeldzaam geval te pakken. Hartelijk dank voor de foto’s, Ferry van Lammeren!

Wat is het: Een Toyota Corolla E10 Wagon uit 1969. Hoewel de Corolla in Nederland niet meer geleverd wordt is de rest van de wereld sinds 2012 aan de elfde generatie bezig. De eerste generatie van deze razend populaire Japanner is inmiddels zo goed als uitgestorven, en de liefhebber die deze rode Wagon vertroetelt heeft helemaal een unieke auto in handen. De oer-Corolla werd in 1966 geïntroduceerd, maar al in 1970 vonden de Japanners het tijd voor een opvolger. Deze driedeurs Wagon –er was ook een vijfdeurs – is voorzien van een 1.077 cc viercilinder met 60 pk, de basismotor.

Beoordeling: Dat vermogen is wat ons betreft totaal irrelevant: het rode autootje is met z’n vele chroom, whitewall-bandjes en voorscherm-spiegels een even geweldig als zeldzaam uithangbord van de Japanse auto-industrie uit de jaren ’60. Betrouwbaarheid was ook toen al een belangrijk speerpunt bij het merk, maar roest was voor Toyota-kopers van het eerste uur helaas eveneens dagelijkse realiteit. Dat deze rode Wagon er zo netjes bij staat is daardoor extra bijzonder: een auto om nog lang te koesteren

Video

Peilstok

Deze oer-Corolla...

Deze oer-Corolla...

  • vind ik fantastisch 67,0%
  • vind ik best leuk 27,0%
  • doet mij niet zoveel 3,6%
  • vind ik maar niks 1,1%
  • vind ik verschrikkelijk 1,4%
Aantal stemmen949