Slideshow

In het wild: Renault 20

Voormalige topper lijkt compleet vergeten

Opvolger 25 komen we af en toe nog tegen, maar de Renault 20 is vrijwel helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Des te leuker om dit fraaie exemplaar tegen het strakke lijf te lopen!

Wat is het: De Renault die tussen 1975 en 1984 het vlaggenschip van de Fransen was. Goed, er was ook nog een duurdere 30, maar dat was in feite dezelfde auto met een grotere motor. Samen rondden deze auto's het Renault-gamma naar boven af. Tot de komst van de Talisman waren grote Renaults voor zover wij ons kunnen herinneren altijd hatchbacks, en daar was deze 20 geen uitzondering op. Saillant detail: Roemeense regeringsleiders lieten zich ooit rijden in de Dacia 2000, en dat is niets meer of minder dan een Dacia-versie van deze Renault 20. Een Dacia 'Talisman', zou daar markt voor zijn?

Enige sportiviteit kon deze grote vijfdeurs overigens ook niet ontzegd worden: een aangepast exemplaar wist in 1982 Parijs-Dakar op z'n naam te zetten.

Hoe bijzonder is hij: Hier mag je gerust je camera voor trekken: er zijn nog ongeveer 20 Renaults 20 met een Nederlands kenteken. Dit exemplaar is niet origineel Nederlands, maar wel in een bijzonder nette staat. Het verbazingwekkende feit dat we deze auto in januari op straat aantroffen is 'm niet aan te zien.

Wat is-ie waard:Dat is een lastige kwestie. De '20' heeft nog niet de status van een gewilde klassieker, maar z'n zeldzaamheid bezorgt een eventuele verkoper wel een sterke onderhandelingspositie. Wij gokken op een bedrag tussen de 2- en 5.000 euro.

Waardering: Wederom een vierwieler die bij veel mensen warme herinneringen op zal roepen, en toch in de vergetelheid is geraakt. Erg leuk om tegen te komen!

Peilstok

Ik vind deze Renault 20...

Ik vind deze Renault 20...

  • fantastisch 44,8%
  • best leuk 40,9%
  • hij doet mij niet zoveel 9,0%
  • niks 3,1%
  • verschrikkelijk 2,1%
Aantal stemmen1.602