Slideshow

In het Wild: Oldsmobile Cutlass S (1968)

Sinistere American muscle

Dankzij AutoWeek-lezer Gerard van den Langenberg hebben we vandaag een lekker sinistere Amerikaan in In het Wild. We heten welkom: de Oldsmobile Cutlass S.

De Cutlass is een modelnaam die Oldsmobile vijf generaties lang toepaste en die het daarna gebruikte als een soort submerk om diverse modellen aan te duiden. Het exemplaar op deze foto's stamt uit 1968 en is een Cutlass van de derde generatie. Het model was te koop als reguliere sedan, als convertible, als deze coupé en als twee- en vierdeurs 'hardtop', met een vast dak zonder B-stijl.

Dit duistere beest weegt liefst 1.880 kilo, beschikt over een enorme V8 in zijn lange neus en heeft een wielbasis van 2,80 meter. Daarmee had de coupé voor het eerst minder afstand tussen de wielen dan de vierdeursversies, die een wielbasis van 2,90 meter hadden. Hoe groot de achtcilinder in dit exemplaar is, is niet helemaal duidelijk. Oldsmobile leverde 5,7-, 6,6- en nog extremere 7,5-liter blokken. De laatste motor was voorbehouden aan de absolute topversie. Deze in 1999 voor het eerst in ons land verschenen Cutlass slurpt overigens gas en is sinds 2015 bij zijn huidige eigenaar.

Video

Peilstok

Deze Oldsmobile...

Deze Oldsmobile...

  • vind ik fantastisch 65,2%
  • vind ik best leuk 23,6%
  • doet mij niet zoveel 4,6%
  • vind ik maar niks 2,3%
  • vind ik verschrikkelijk 4,4%
Aantal stemmen1.002