Slideshow

In het wild: Maserati Shamal (1993)

BiTurbo in kwadraat

De laatste Maserati die ooit in het beheer van Alejandro de Tomaso naar buiten rolde: de Shamal. Een fantastisch allergaartje van veel centimeters in de breedte en veel turbo's onder de kap. We bedanken AutoWeek-lezer Robert Kroese voor zijn foto's.

Wat is het: Een Maserati Shamal uit 1993 die sinds 2005 in Nederland en sinds 2007 bij zijn huidige eigenaar is. De door Marcello Gandini getekende coupé kan eigenlijk worden gezien als de laatste uitloper van de bijna eindeloze maar desondanks legendarische BiTurbo-lijn. Elke lijn verraadt zijn BiTurbo-verleden, maar dat is helemaal niet erg. Onder de kap geen 2.8 V6 maar een machtige 3,2-liter V8 met - inderdaad - twee turbo's. Het vermogen komt uit op 327 pk, en daar weet de 1.400 kilo wegende Shamal natuurlijk wel raad mee. In 5,3 tellen werd de Italiaan naar de 100 km/h geschoten. Z'n topsnelheid lag op 270 km/h. De naar een warme wind in Mesopotamië vernoemde Maserati beschikte zelfs over elektronisch variabele dempers. Let wel: de Shamal rolde in 1990 voor het eerst in Italië van de band. De 3200 GT volgde de Shamal op, nadat daarvan slechts 369 exemplaren waren gebouwd.

Hoe bijzonder is hij: Alleen zijn immens brede bilpartij is al indrukwekkend te noemen. Er zijn er nog geen 400 van gebouwd en dit is één van de zes exemplaren die zich in Nederland bevinden. 'Aardig zeldzaam' is hier wel op zijn plek. Let ook even op de Saab 96 die naast de Shamal staat. Een mooi hoekje van de garage, zo te zien.

Waardering: Uiterst zeldzaam en zeer begerenswaardig. Strik erom.

 

Video

Peilstok

Deze Maserati Shamal...

Deze Maserati Shamal...

  • vind ik fantastisch 75,4%
  • vind ik best leuk 17,7%
  • doet mij niet zoveel 2,8%
  • vind ik maar niks 2,1%
  • vind ik verschrikkelijk 2,0%
Aantal stemmen1.101