Slideshow

In het wild: Lotus Esprit (1990)

Geblazen geweldenaar

Zo nu en dan lanceerden de Britten een model waar we het nog decennialang over zouden hebben. De Esprit is er zoeen en vandaag hebben we hem in Turbo-trim! We bedanken Paul Wouters voor zijn foto's.

Wat is het: Een Lotus Esprit Turbo uit 1990, een exemplaar dat in 2001 voor het eerst in Nederland werd geleverd en sinds 2015 bij zijn huidige eigenaar is. Onder de kap van deze Britse geweldenaar - de beruchte door Peter Stevens hertekende variant - een 2,2-liter viercilinder waar een turbo op is geschroefd, goed voor 218 pk en 298 Nm koppel. Dat klinkt mild, maar de Brit wist ermee in zo'n 5,5 seconden mee naar een snelheid van 100 km/h te sprinten. In 1993 ging de Esprit weer onder het mes, toen kwam ook een twinturbo V8 om de hoek kijken. Een foto van de achterzijde hebben we helaas niet, maar dat nemen we in dit geval voor lief.

Beoordeling:  Wanneer zag je er een voor het laatst? Er schijnen 49 Esprits in ons land rond te rijden. Zo'n fraai exemplaar is natuurlijk een genot voor het oog. Bij deze een strik om deze spot én de hele Esprit-familie.

 

 

 

Video

Peilstok

Deze Lotus Esprit...

Deze Lotus Esprit...

  • vind ik fantastisch 73,4%
  • vind ik best leuk 20,3%
  • doet mij niet zoveel 4,7%
  • vind ik maar niks 0,7%
  • vind ik verschrikkelijk 0,8%
Aantal stemmen832