Slideshow

In het wild: Lada Samara Cabriolet

Natasha takelt af

AutoWeek-lezer Bastiaan Smeding gaf ondergetekende een kleine hartverzakking toen hij deze foto's van een Lada Samara Cabriolet toezond. We bedanken Bastiaan van harte voor deze parel!

Wat is het: Een Lada Samara, maar niet zomaar één. De Russen durfden het aan om zelf het dak van de 'Spoetnik'-Samara te trekken. Het eindresultaat werd tussen 1995 en 1996 in ons land verkocht. De Russen gaven de auto zelf koosnaampje Natasha mee. 

Deze dakloze Samara stamt uit 1995 en is sinds 2012 bij zijn huidige eigenaar. Een 71 pk sterke 1.5-liter viercilinder was verantwoordlijk voor de aandrijving. Een topsnelheid van 155 km/h moest mogelijk zijn en wie de vierpitter echt op zijn donder gaf, moest 14 tellen wachten om de naald van de snelheidsmeter op de 100 km/h te krijgen.

Dit exemplaar heeft betere tijden gekend. Roest, een gare kap en een algeheel wat smoezelige uitstraling. Let vooral op de stoere en destijds optionele Morette-kijkers aan de voorzijde, ge-wel-dig.

Hoe bijzonder is hij: De Samara is van zichzelf al een zeldzame verschijning. Er zijn nog 82 Samara's in Nederland te vinden. Het aandeel Cabriolets zal daarin heel klein zijn.

Beoordeling: Ronduit fantastisch, zo'n dakloze Rus. Dat hij in zo'n slechte staat verkeert, is natuurlijk een pijnlijke constatering. Hopelijk redt Natasha de volgende APK nog, anders vrezen we dat ze spoedig wordt vervangen voor een jonger alternatief.

Video

Peilstok

De Lada Samara Cabrio...

De Lada Samara Cabrio...

  • vind ik fantastisch 23,6%
  • vind ik best leuk 26,3%
  • doet mij niet zoveel 13,5%
  • vind ik maar niks 13,7%
  • vind ik verschrikkelijk 22,9%
Aantal stemmen757