Slideshow

In het wild: Geo Metro (1996)

Swift, maar dan anders

Vandaag een heel eigenaardige variatie op de Suzuki Swift in deze rubriek. Dankzij AutoWeek-lezer Daniël van Koutrik kunnen we je vandaag een echte Geo Metro laten zien.

Wat is het: De Geo Metro was een gezamelijk project van Suzuki en General Motors dat tussen 1989 en 2001 actief was in de Verenigde Staten. Op basis van de Swift - aan de andere kant van de grote plas Cultus geheten - werd de Metro voor GM's budgetmerk Geo gebouwd, een uiterlijk afwijkend model dat zowel als hatchback, sedan en als zonnige cabriolet te krijgen was. Dit is een exemplaar van de tweede generatie, een serie die net als zijn voorganger gewoon van Suzuki-techniek gebruikmaakte. Waar de eerste generatie vanbuiten nauwelijks van een Swift was te onderscheiden, was de familie waar dit exemplaar aan toebehoort meer eigen vormgegeven. Net als zijn voorganger had ook Pontiac als Firefly hier een versie van in de showroom. Om de verwarring compleet te maken verkocht Suzuki dit model weer als wél als Swift (en dus niet als Cultus zoals de generatie ervoor). Halen we even adem?

Onder de kap een 1.0-liter driecilinder of een 1.3 met vier pitten. Dit exemplaar - een LSi, met drietrapsautomaat én airco - heeft de viercilinder in zijn neus. De auto staat erom bekend stijver en veiliger te zijn dan zijn voorganger.

Beoordeling: Ons occasion-orakel alias de beschermheer van de roestplek Nic de Boer zou dit karretje terecht bestempelen als 'mafklapper'. Feitelijk is het dan ook, een paarsblauwe welteverstaan.

Video

Peilstok

Zo'n Geo Metro...

Zo'n Geo Metro...

  • vind ik fantastisch 8,7%
  • vind ik best leuk 22,2%
  • doet mij niet zoveel 28,1%
  • vind ik maar niks 23,2%
  • vind ik verschrikkelijk 17,8%
Aantal stemmen595