Slideshow

In het wild: Dodge Polara (1963)

Languit tussen voor- en achteras

Oude Amerikanen zijn in deze rubriek niet razend populair. Toen we in onze mailbox deze Dodge Polara zagen op-poppen besloten we daar lak aan te hebben. We bedanken AutoWeek-lezer marco Kreeftmeijer voor de foto's!

Wat is het: Een Dodge Polara uit 1963, een relikwie uit een tijd dat de bomen tot de hemel reikten en je je welvaart aan de buurman ten toon kon spreiden met het formaat en de weelderigheid van je automobiel. Dit is een Polara van de tweede generatie, maar zoals we van klassieke Amerikanen gewend zijn, werden er om de twee à drie jaar nieuwe generaties gepresenteerd. Generatie één hield het slechts van 1960 tot 1961 vol en ook deze serie Polara was een kort leven gegung: tussen 1962 en 1964 was de auto nieuw bij Dodge te koop.

De Polara kan gezien worden als het absolute vlaggenschip van Dodge. Onder de kap van dit benzineslurpende exemplaar een 6,3-liter V8 die 305 pk opwekt. Languit liggen tussen de voor- en achteras? Op papier mogelijk. De wielbasis van deze bijna 1.700 kilo wegende Amerikaan ligt op een niet malse drie meter.

Leuk gegeven: in de sixties was de 'Space Race' in volle gang. Met de Polara - een verwijzing naar de ster Polaris - wilde Dodge inspelen op de hype. Ford deed iets dergelijks al eerder met de Galaxie (niet te verwarren met de Galaxy). 

Beoordeling: Een op en top Amerikaans slagschip dat de tijd van de gevleugelde Amerikanen net is ontgroeid.
 

 

 

Stuk voor stuk prachtige voorbeelden van Amerikaans design in een tijd dat de bomen tot de hemel reikten en de mate van geluk werd afgemeten aan het formaat en de weelderigheid van je automobiel. De foto's zijn geweldig in al hun eigenaardigheid. Veel kijkplezier!

Video

Peilstok

Deze Dodge Polara...

Deze Dodge Polara...

  • vind ik fantastisch 44,5%
  • vind ik best leuk 34,6%
  • doet mij niet zoveel 11,7%
  • vind ik maar niks 4,7%
  • vind ik verschrikkelijk 4,6%
Aantal stemmen856