Slideshow

In het wild: Bentley Turbo R (1991)

Burberry-print bij gebrek aan handtas

Wat doe je als je bij de lokale modezaak net achter het net hebt gevist toen je zoektocht naar een Burberry heuptasje op een eind leek te lopen? Exact, dan laat je je Bentley Turbo R maar met het kenmerkende printje beplakken. Voor de foto's zenden we onze grote dank naar AutoWeek-lezer Rob Cleuren.

Wat is het: een forse Brit die gewrapt is met het bekende printje van het eveneens uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige Burberry. De Bentley op deze foto's stamt uit 1991 en lijkt zo op het oog een Mulsanne uit de jaren tachtig en begin negentig, maar niets is minder waar. We hebben hier namelijk een Turbo R voor ons, een op de Mulsanne Turbo gebaseerde performanceversie met 6,75 liter metende V8 in de neus. Het bijna 2.400 kilo wegende en bijna 5,3 meter lange Britse bakbeest beschikt daarmee over 318 pk. Een sportonderstel en lichtmetalen wielen waren aanwezig terwijl aangepaste stabilisatorstangen voor liefst 50 procent minder overhellen in bochten zorgden. Tussen 1985 en 1997 werd de Turbo R gebouwd, waarvan hij in het eerste jaar nog naast de Mulsanne Turbo te koop was. Voor die versie viel het doek in 1985. De Turbo R kreeg in 1997 gezelschap van de RT, een versie die over de ruim 400 pk sterke V8 van de Continental T kwam te beschikken. De Turbo R is ook nog eens de LWB-variant, de versie met lange wielbasis. Er zijn slechts 1.211 Turbo R LWB's geproduceerd.

Beoordeling: dat jasje mag deze Turbo R zo snel mogelijk uittrekken. Verder is zo'n Bentley natuurlijk een indrukwekkende en vooral statige verschijning. 

Video

Peilstok

Deze Bentley Turbo R...

Deze Bentley Turbo R...

  • vind ik fantastisch 28,2%
  • vind ik best leuk 23,9%
  • doet mij niet zoveel 13,3%
  • vind ik maar niks 11,1%
  • vind ik verschrikkelijk 23,5%
Aantal stemmen723