Slideshow

In de ring: Nissan versus Fiat

Wie dacht dat de wereld van de elektrische auto's voorbehouden was aan de meest pacifistische mensen zit er toch naast. Nissan en Fiat bestoken elkaar met klodders modder over het uiterlijk van hun voertuigen.

In de linkerhoek staat Nissan met zijn volledig elektrische Nissan Leaf. In de rechterhoek vinden we Fiat, die onlangs zijn 500e op de LA Autoshow heeft getoond. De scheidsrechter? Die is er even niet.

Matt Davis, hoofd van de marketingafdeling van Fiat, nam vorige maand de Nissan Leaf onder vuur. Tegenover Bloomberg News zei hij over de Leaf 'dat lelijkheid de grootste vorm van vervuiling is' en dat Fiat met de 500e laat zien dat je best een elektrische auto kunt maken met een goed uiterlijk.

Dat schoot bij Nissan natuurlijk in het verkeerde keelgat. Simon Sproule, hoofd van de marketingafdeling van het Japanse merk, stapte dapper de ring in om Fiat van repliek te dienen. Tegenover Autonews zegt hij: 'Laten we eerlijk zijn, Fiat schrikt ook niet terug van controversieel design. Veel mensen zouden Fiat's zien als visuele vervuiling. Neem het uiterlijk van de Fiat Doblo maar eens in goed in je op.."

Sproule schiet verder in de verdediging en bekritiseert Fiat van het feit dat het merk met de 500e zich er erg makkelijk van af maakt. "De Leaf is een volledige en complete auto, we investeren bovendien miljarden in fabrieken voor EV's en een degelijke infrastructuur voor de elektrische auto's." Hij vindt dat Fiat met de 500e een 'kijk, wij doen ook mee'-wagentje heeft neergezet. Sproule laat het hier niet bij en gaat volgas door. "Ze nemen de kleinste auto die ze hebben met de minste functionaliteit voor de passagiers, en die maken ze vervolgens elektrisch. Ik denk niet dat ze geloofwaardig genoeg zijn om dergelijke uitspraken te doen. Of je bent toegewijd, of je bent het niet."

Fiat heeft nog geen reactie gegeven op de tegenaanval, ingezet door Sproule. De hele kwestie geeft maar weer aan dat elektrische rijden ook voor de autofabrikanten nog een gevoelig onderwerp lijkt..

Video