Slideshow

Honda Clarity FCV in productietrim

Actieradius van 750 km

De Honda Clarity FCV kennen we tot op heden alleen als bijna productierijpe concept-car. In Japan is de brandstofcelauto nu gelanceerd in productietrim.

Vorig jaar kregen we in Tokyo meer informatie over de Clarity FCV, maar een definitief productiemodel hebben we nog niet gezien. In Japan is de innovatieve Honda inmiddels op de markt gebracht. Tijd voor meer gegevens.

Zo riep Honda voorheen dat de waterstofauto een actieradius van zo'n 700 kilometer zou hebben, dat is nu omhoog bijgesteld. De FCV komt op een volledige tank 750 kilometer ver.

De 1.890 kilo wegende Honda - relatief zwaar wegens de aanwezigheid van twee waterstoftanks, een van 24 liter (voor) en 117 liter (achter) - meet 4,915 mm in de lengte, is 1.875 mm breed en 1.480 mm hoog. Bijtanken is in zo'n drie minuten achter de rug.  

Honda heeft verder de Power Exporter 9000 - het klinkt al fijn - geïntroduceerd. Een draagbare externe 'voeding' waarmee je uit de FCV afkomstige energie kunt opslaan, genoeg om je huis ongeveer een week van stroom te voorzien. Aanvankelijk is de FCV in Japan alleen via een huurcontract beschikbaar voor bedrijven en lokale overheden. Mocht de auto in de smaak vallen, dan kunnen ook particulieren een FCV bestellen. Honda meldt verder dit jaar van plan te zijn om met de brandstofcelauto de oversteek naar Europa en de Verenigde Staten te wagen. 

Video