Slideshow

GM: 500.000 auto's met elektropower in 2017

Nadat de autoindustrie de afgelopen jaren volop heeft gepionierd met allerlei vormen van alternatieve aandrijving, heeft General Motors besloten zich voorlopig alleen nog op plug-inhybrides en elektrische auto's te richten. In 2017 moeten er jaarlijks 500.000 auto's met (een vorm van) elektrische aandrijving van de band rollen.

Tegenover Autonews.com verklaart productbaas Mary Barra dat General Motors de ‘gewone’ hybridetechniek links laat liggen en zich volledig wil richten op de plug-invariant. Aan de andere kant wil de fabrikant ook inzetten op volledig elektrische auto’s zoals de deze maand te lanceren Chevrolet Spark EV en ‘mild hybrids’, oftewel auto’s met een kleine elektromotor als hulpje. Dat laatste trucje, eAssist genaamd, past GM in de VS toe op bijvoorbeeld de Buick Lacrosse (foto 2), die daarmee zo’n 25 procent zuiniger wordt.   

De Chevrolet Volt/Opel Ampera begint ook Amerika gestaag aan te slaan, dit jaar werden er tot nu toe 20.000 verkocht. De volledig elektrische Nissan Leaf heeft het daarentegen zwaar; de verkopen daalden dit jaar met 16 procent naar 6.800 stuks. In Nederland gingen dit jaar tot en met oktober 234 Volts over de toonbank, tegenover 2.168 Opels Ampera. De Nissan Leaf werd bij ons 240 keer aangeschaft.

General Motors verwacht in 2017 jaarlijks ongeveer 500.000 auto’s te verkopen die een vorm van elektrische aandrijving hebben, dus van ‘mild hybrids’ tot volledig elektrische auto’s. Dat aantal is zo’n zes procent van de jaarlijks geproduceerde auto’s (in 2011 een slordige negen miljoen).

Video