Slideshow

Gereden: Volkswagen Golf GTI Cabrio

Drie decennia zijn er overheen gegaan, nu heeft Volkswagen eindelijk de Golf Cabriolet gekruist met de GTI. Een eerste kennismaking.

Het lag zo voor de hand, toen in de tweede helft van de jaren zeventig Volkswagen twee heel succesvolle varianten op de Golf 1 de markt op stuurde. Maar gebeuren deed het niet. Tot nu. Want we rijden eindelijk met de Golf GTI Cabriolet. De aandrijflijn is gelijk aan die van de dichte GTI en dat betekent 210 pk en 280 Nm. Dat maximum koppel is al bij 1.700 tpm beschikbaar en dat maakt de motor erg soepel. We rijden bovendien de variant met zestraps DSG en dan is het helemaal feest. De stijfheid van deze cabrio is erg goed, maar die medaille heeft een keerzijde. De Cabrio is maar liefst 250 kilogram zwaarder dan de gewone GTI en dat is het verschil tussen alleen in de auto zitten of met vier volwassenen: pak aan. De motor heeft daar weinig problemen mee, maar als je lekker bochten gaat nemen, dan voel je dat extra gewicht wel. Het standaard elektronische sperdifferentieel voorkomt doorslippen van het binnenste wiel bij te veel gas in snelle bochten. Door dat hogere gewicht is deze auto eerder een snelle cabriolet dan een open GTI, maar daar is op zich niks mis mee. We rijden lange stukken heel snel over de Duitse autobahn en dan is het een heerlijke reisauto. Veel punten scoort hij ook op gebruiksgemak. Beenruimte achterin is werkelijk top voor deze klasse en ook de kofferruimte is netjes. Dankzij de compact opgevouwen stoffen kap lever je geen liter in wanneer het dak dicht moet.

De volledige rij-impressie van de Volkswagen Golf GTI Cabriolet staat inAutoWeek 23, die op woensdag 6 juni verschijnt. Woensdag 30 mei op deze site het videoverslag.

Video