Slideshow

Gereden: Volkswagen Amarok 2.0 TDI

Hij oogt als een wat spartaanse pickup, maar in combinatie met een TDI-motor met twee turbo’s en achttrapsautomaat is de VW Amarok voor ondernemers een betaalbaar alternatief voor een SUV.

In de Amarok is de 180 pk-variant van de tweeliter TDI altijd gekoppeld aan een achttraps automaat. Overigens met traditionele koppelomvormer, die weet wat beter raad met zware aanhangers. Met deze aandrijflijn biedt VW’s pickup rijmanieren die bijna van SUV-niveau zijn. De transmissie heeft een voorkeur voor hogere versnellingen, waardoor het geluidscomfort op een hoog plan staat. Bovendien hoeft de bak niet steeds hectisch terug te schakelen als je wilt versnellen, met dank aan het riante koppel van de twinturbo-TDI. Deze motor geeft je het gevoel dat hij altijd kracht paraat heeft, dat past goed bij het stoere uiterlijk van de Amarok. Het rijcomfort staat voor pickup-begrippen op hoog niveau, ondanks de lichte achterzijde en starre achteras is het rijgedrag mooi in balans.

Het interieur vergt eveneens weinig concessies. Het is goed afgewerkt, hoewel het kraakje in het dashboard van onze testauto en de niet overal gelijkmatige naden doen vermoeden dat de fabriek in Argentinië toch iets minder strenge eisen stelt. Vanaf de zomer rolt de Amarok voor Europa echter in het Duitse Hannover van de band, met name om de leveringstijden te kunnen verkorten. Het was overigens voor de Nederlandse importeur nog een hele kluif om de Amarok met dubbele cabine op grijs kenteken te krijgen. De eisen die daaraan gekoppeld zijn, zorgde ervoor dat speciaal voor de Nederlandse markt de laadbak verlengd moest worden, waarop ook het ESP door de veranderde gewichtsverdeling weer moet worden aangepast. De inspanningen hebben echter geloond, want met een vanafprijs van € 32.800 voor de grijskentekenuitvoering is de Amarok 2.0 TDI 180 pk 4Motion met dubbele cabine voor ondernemers een interessante optie.

Video