Slideshow

Gereden: Range Rover Evoque Convertible

Boulevardcruiser blijkt terreinvaardig

De eerste verbazing over het bestaan van een auto als de Range Rover Evoque Convertible is bij jullie hopelijk verdwenen, want dit weekend maakten wij de eerste kilometers in de SUV-cabrio!


Meningen genoeg over de basis van het model. De onzinnigheid van het hele concept van een cabrio-SUV is evenwel wat minder als je in levende lijve tegenover de auto staat. Een goede kleur met grote wielen en ineens klopt hij wat meer. Nog altijd worden luxe SUV's meer gekocht vanwege hun uitstraling dan om hun off-road capaciteiten. En het succes van de Evoque (Land Rover verkocht er al 500.000) zegt genoeg over de uitstraling van de auto. Mensen kicken erop. En die mensen willen vaak ook gezien worden. En dan lukt beter in een cabriolet. Deze auto past ultiem in Malibu, Miami of naast een terras in 't Gooi. Hij klopt perfect voor de doelgroep die hij moet aanspreken. En hij doet wat denken aan oude pick-ups in USA die soms ook zonder dak te krijgen waren. 
Maar zijn daarmee de Land Rover-genen verdwenen? Nee! Tijdens een fors off-road parcours blijken de terreinkwaliteiten van deze showboy nog altijd het Range Rover-label waardig. Modder, sneeuwheuvels en prut: de open Evoque boendert er easy doorheen waarbij de auto zelf kiest hoe hij zijn krachten verdeelt en hoe het ESP moet ingrijpen afhankelijk van de gekozen terreinstand. Zijn grootste nadeel merk je pas als je gewoon het asfalt opgaat: de broodnodige verstevigingen maken de auto zwaar. Erg zwaar. Met 1.967 kilo is hij ruim 250 kilo zwaarder dan de coupé-versie. En elke keer dat je in de remmen moet, duwen die al die kilo's door. Maar of je daar op het terras nu zoveel last van hebt? De dieselmotor met 180 pk kennen we uit de Jaguar XE als een kabaalmachine, maar in de Range Rover is hij opvallend veel stiller. In deze auto ligt het blok dieper en was er meer ruimte voor isolatiemateriaal, waardoor het motorgeluid nooit storend is. 

De volledige rij-impressie van de Range Rover Evoque  Convertible lees je binnenkort in AutoWeek, een video-impressie staat snel op deze site.

 

 

Video