Slideshow

Gereden: Mercedes-Benz SLK 250 CDI

Een dieselmotor is niet het eerste waar je aan denkt bij een Mercedes-Benz SLK, toch is het realiteit. Misschien is het wel een logischere keuze dan je op voorhand zou denken.

 

Een Mercedes-Benz C of E met een viercilinder dieselmotor is de gewoonste zaak van de wereld. Dat zo’n motor tegenwoordig in de S-klasse wordt gebruikt, daar zijn we inmiddels ook aan gewend. Maar daar blijft het niet bij, want de 2,2 liter dieselmotor waar we het hier over hebben is nu ook verkrijgbaar in de SLK, inderdaad de tweezits roadster. Met de 204 pk-variant gaat die auto door het leven als SLK 250CDI.

Is het de bedoeling dat deze auto een nieuwe rijbeleving toevoegt of is het ze in Stuttgart te doen om een lagere CO2-uitstoot van hun modelgamma? Deze tweepersoonsdiesel stoot volgens opgave namelijk slechts 128 gram koolzuur per kilometer uit, heel wat minder dan de benzinevarianten.

Na het indrukken van de startknop is de motor duidelijk hoorbaar. Hij bromt een beetje rauw; niet dominerend, maar wel aanwezig. Dit is niet echt wat je verwacht bij een auto die bedacht is om te cruisen, om met de wind in je haren te genieten van slingerende routes die je leiden naar verre warme stranden. Dan wil je meer een zoemend zoeven. Zodra we eenmaal rollen maakt de vierpitter in eerste instantie een zachtaardige indruk, niet iets waar de adrenaline van door je aderen gaat kolken. De reactie op het gaspedaal is net iets minder scherp dan bij een benzinemotor. De auto lijkt met deze motor net wat te mild. Dat is echter stilte voor de storm. Wanneer we hem de sporen geven blijkt al snel dat we niets te kort komen. Samen met de zeventrapsautomaat vormt de dieselmotor een goed op elkaar ingespeeld duo. Niet om op het scherpst van de snede te acteren, wel om ontspannen de meest attractieve routes te verslinden. Goedmoedig duwt-ie je van bocht naar bocht, onderstel en aandrijflijn blijken prima met elkaar in balans.

 

De volledige rij-impressie van de Mercedes-Benz SLK 250CDIis binnenkort te lezen in AutoWeek.

Video