Slideshow

Gereden: Lexus RC 300h

Bruut gezicht, zacht karakter

Sinds de Lexus RC-F kijken we reikhalzend uit naar een RC voor de gewone man. Afgelopen week maakten we kennis met de RC 300h.

Lef kan de designers van Lexus niet worden ontzegd. Met vlijmscherpe, soms wulpse lijnen en een muil die een olifantenspies in één hap lijkt te kunnen verorberen, is bijna elke Lexus weer een imposante verschijning. De RC vormt daarop geen uitzondering, al zal het feit dat we hem eerst leerden kennen als een 477 pk sterke M4- en RS5-uitdager zeker ook bijdragen aan de beeldvorming. 

Deze RC moet het imponeren echter vooral van zijn looks hebben, want onderhuids is het grotendeels de IS 300h. Maar laten we wel wezen: dat is geen straf. Met zijn gecombineerde vermogen van 223 pk is hij vlot genoeg om royaal in het verkeer mee te komen en mede dankzij de wat lichte, maar opvallend precieze besturing en de accu's achterin (waardoor de gewichtsverdeling wordt geoptimaliseerd) is het bochtgedrag verrassend scherp en neutraal. En toch: al gaat alle kracht naar de achteras, probeer de auto niet dwars te krijgen, want daarvoor schept de CVT te veel afstand tussen gaspedaal en wielen. 

Precies dat maakt van deze coupé een merkwaardige cocktail: om te zien is het een bijterige sportwagen, maar hij rijdt vooral heel comfortabel. Die combinatie maakt van de RC 300h een unieke speler in zijn segment. Veel zullen we hem niet zien, maar dat maakt hem voor de liefhebber juist des te aantrekkelijker. 

De volledige rij-impressie van de Lexus RC 300h staat in AutoWeek 6, die woensdag 10 februari verschijnt. Voor die tijd hebben we op deze site nog een videoverslag voor jullie. 

Video