Slideshow

Gereden: BMW M2 Coupé

Wat een feest!

De verwachtingen waren, met de spectaculaire 1M Coupé nog vrij vers in het geheugen, hoog gespannen maar BMW heeft zichzelf met de M2 Coupé overtroffen: wat een ongehoord feestbeest is dit geworden!

Het is niet eerlijk om te vragen welke van de twee leuker is, de 1M Coupé of de nieuwe M2 Coupé. Ze zijn namelijk allebei niet leuk. Nee, ze zijn allebei fantastisch! Je kunt de 1M hierbij neerzetten als de ongepolijste bruut, BMW heeft de M2 iets meer manieren bijgebracht, maar denk niet dat het een softie is geworden. Integendeel: dit is absoluut de leukste BMW van het moment.

De M2 heeft, behalve een imposante bodykit, een 3-liter zescilinder met twinscroll-turbo, goed voor 370 pk en 465 Nm (500 Nm in overboost). Daarmee dender je, als je de versie met DCT-automaat hebt, in 4,3 seconden naar de 100 km/h, met de handbak heb je een fractie langer nodig.

Toch is dat de versie die je wilt hebben, het is de M2 op zijn puurst, zo ondervonden we op de route over Highway 1 langs de Amerikaanse westkust. Op het circuit van Laguna Seca konden we met de DCT boenderen en daar bleek dat je met deze automaat ook uitstekend af bent - de handbak biedt echter simpelweg nog meer betrokkenheid. 

En als er één BMW is die je betrekt bij het autorijden, dan is het deze M2. Hij is agieler dan een M3/4, heeft bakken met grip aan de voorkant, bergen vermogen voor de achterwielen en dat levert een ongekend pretpakket op. Je kunt met de M2 tekeergaan zonder dat de auto met je aan de haal gaat, hij is wat dat betreft voorspelbaarder en meer vergevingsgezind dan de 1M Coupé.

De balans in de auto is top, hij is speels, de achterkant komt soepeltjes maar controleerbaar om, het sturen gaat met de juiste dosis feedback en precisie en die zescilinder sleurt er al vanaf 1.500 tpm aan als een bezetene. Hij gáát maar door; je rijdt de hele dag met een dikke grijns rond en dat is niet veel auto's gegeven; wat een feest, deze M2!   


De volledige eerste rijtest met de BMW M2 Coupé lees je in AutoWeek 8, die vanaf 24 februari in de winkel ligt.

Video