Slideshow

Ford snijdt in Roemeense B-Max fabriek

Het lijkt noodweer te zijn bij de Europese tak van Ford. Na het sluiten van zijn fabriek in Genk wordt nu de Craiova-fabriek in Roemenië onder de loep genomen. Diensten verdwijnen en werknemers worden mogelijk zelfs uitgekocht.

In de Craiova-fabriek in Roemenië rolt momenteel de kersverse B-Max van de band. Ford snijdt daar een hele dienst uit, wat betekent dat de productie van de nieuwe Ford omlaag wordt bijgesteld. Om verdere besparingen door te kunnen voeren wordt gekeken of bepaalde werknemers 'vrijwillig uitgekocht' willen worden. In de fabriek, die zo'n 100 km ten zuiden van Boekarest ligt, werken ongeveer 3,600 mensen. Het meerendeel daarvan werkt er al vier jaar of langer. Wat de maatregelen precies gaan worden is nog niet bekend, een zegman van Ford meldt aan Reuters dat de autobouwer nog in gesprek is met de vakbonden. Als pleister op de wonde wil Ford zo'n 500 'B-Max bouwers' overplaatsen naar zijn motorenfabriek op hetzelfde compex. Volgens Reuters wordt de productie van de 1,0-liter EcoBoost samen met een nieuwe 1,5-liter motor opgeschroeft.

De bezuinigingen zijn het gevolg van de zeer tegenvallende Europese autoverkopen. In Europa zijn de verkopen in de eerste tien maanden van dit jaar al met ruim 12 procent gedaald. Ford kocht de Craiova-farbriek in 2008 over van de Roemeense staat voor een bedrag van 57 miljard euro. Voorheen werden hier Daewoo's in elkaar gedraaid. Naast de B-Max rolt ook de Ford Transit Connect van de Roemeense lopende band.

Video